Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
Uppskjutning: Klockan 00:03.10 den 16 juli 2009.
Dockning: Klockan 19:47 den 17 juli 2009.
Rymdpromenader: 5 st.
Utdockning: Klockan 19:26 den 28 juli 2009.
Landning: Klockan 19:48 den 31 juli 2009.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 127.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Kibo.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-06-22

Endeavour ute på startplattan.
Endeavour ute på startplattan
Foto: NASA.
Ansvariga för rymdfärjeprogrammet har beslutat att innan ett nytt uppskjutningsförsök av STS-127 kommer göras ska ett tankningstest genomföras. Under tankningstestet kommer den externa bränsletanken fyllas med flytande väte. Tanken är att se om samma typ av problem som uppstod den 13 respektive 17 juni uppstår igen. Innan tankningstestet kommer ett flertal förändringar genomföras som hänför till bland annat den övergångsplatta och ledningssystem som förbinder den externa bränsletanken med marksystemen.

Bland annat kommer en annan typ av packning, som är tajtare och av annat material, att användas. I och med detta hoppas NASA att läckan inte ska kunna uppstå igen. Huvudspåret om vad som orsakare läckan är fortfarande att bränsleledningen på bränsletankssidan inte var korrekt anpassad i en eller flera sidled till den inkommande ledningen. Detta gjorde att packningen inte kunde sluta helt tätt. Som det ser ut i dagsläget kommer tankningstestet utföras i slutet av denna månad.

Den packningen som togs bort efter det första uppskjutningsförsöket har skickas för analys till den fabrik där bränsletankarna tillverkas.

Efter att onsdagens uppskjutningsförsök hade avbrutits tömdes den externa bränsletanken på flytande syre och väte. När denna process var klar kunde startområdet öppnas igen för behörig personal. Under dagarna fram till tankningstestet kommer det sammansatta utredningsteamet fortsätta sin utredningen bland annan genom en fysik undersökning av området som förbinder den externa bränsletanken med den inkommande bränsleledningen.

Enligt Nasaspaceflight.com skulle Endeavour inte ha lyft i onsdags även om bränsleläckan inte hade uppstått. Detta då NASAs väderregler inte uppfylldes vid tidpunkten för den planerade uppskjutningen.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.