Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
Uppskjutning: Klockan 00:03.10 den 16 juli 2009.
Dockning: Klockan 19:47 den 17 juli 2009.
Rymdpromenader: 5 st.
Utdockning: Klockan 19:26 den 28 juli 2009.
Landning: Klockan 19:48 den 31 juli 2009.

Längd: 16+0+2 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 127.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
Kibo.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-127 | ISS 2J/A
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-06-17 | 09:00

Mark Polansky meddelar på sitt Twitter-flöde att besättningen kommer åka hem till Houston under onsdagsmorgonen, lokal tid. Detta innebär att det inte blir någon uppskjutning denna vecka. Nästa uppskjutningsmöjlighet är klockan 23:39, svensk tid, den 11 juli. Om inget oväntat händer kommer Endeavour stanna kvar ute på startplattan till juli.

När det gäller läckan var det ingen synlig läcka utan det var sensorer som upptäckte läckan som på ungefär sex procent, vilket är två procentenheter över det tillåtna.

2009-06-17 | 08:00

Onsdagens uppskjutningsförsök ställdes in efter att ännu en väteläcka uppstått i övergångsplattan till den externa bränsletanken. Läckan upptäcktes strax efter klockan sju, svensk tid, på onsdagsmorgonen. Teknikerna försökte dock täta läckan genom att bland annat ventilera ut vätgasen genom olika ventiler. Till en början så det ut som detta hjälpte med strax innan klockan åtta, svensk tid stod det klart att uppskjutningen inte skulle bli.

Det är i dagsläget oklart om Endeavour kommer kunna försöka igen innan uppskjutningsfönstret i juni stänger. Men troligen kommer NASA anse att teknikerna behöver tid att hitta grundorsaken till problemet så en försening till juli är trolig. Uppskjutningsfönstret i juli öppnar den 11 juli. Uppskjutningstiden för den 11 juli är 23:39, svensk tid. Enligt uppgift ska läckan ha varit klart över tillåtna gränsvärden.

Tömningen av bränsletanken kommer ta ungefär två och en halv timme.

2009-06-17 | 06:00

Endeavour är redo.
Endeavour är redo.
Foto: NASA.
Vid strax innan klockan fem, svensk tid på tisdagseftermiddagen rullades servicetornet omkring Endeavour tillbaka till parkeringsläge. Manövern gjordes som en förberedelse inför kvällens och natten aktiviteter inför dagens uppskjutning. Tankningsprocessen påbörjades vid femtiden, svensk tid, på onsdagsmorgonen och hittills har inga allvarliga läckor uppstått. Anledningen till den försenade starten av tankningen är åska som under natten har dragit in över Florida och Kennedy Space Center.

Besättningen har blivit väckt och kommer påbörja påklädningen av start- och landningsdräkterna vid halv åtta, svensk tid. Ungefär en halvtimme senare kommer astronauterna kliva ombord på Astrovanen och bege sig ut till startplattan. Väl ute på startplattan kommer astronauterna ta hissen upp för att sedan kunna påbörja ombordstigningen.

Vädermässigt fortsätter det att se bra ut med bara en låg risk för moln inom 37 kilometer från rymdfärjans landningsbana. Under natten har det dock byggts upp åskmoln som bland annat försenat starten av tankningen. Bland annat har blixten slagit ner i närheten av startplattan. På Edwards flygbas finns det risk för åska men då White Sands ser bra ut är det inget som påverkar uppskjutningen.

Inga kända tekniska fel finns i skrivande stund.

När det gäller väteläckan gick utbytet av packningen bra och det hela godkändes under tisdagen, svensk tid, efter att bland annat läcktester hade utförts.

Video
Servicetornet körs till parkeringsläge >>>

Lyssna
KSC radiokommunikation >>>

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.