Endeavour STS-126 
Uppskjutning: Klockan 01:55 den 15 november 2008.
Dockning: Klockan 23:01 den 16 november.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: klockan 15:47 den 28 november.
Landning: Klockan 22:25 den 30 november.

Längd: 15 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 124.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-126 | ISS ULF2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2008-12-09

Endeavour förberedds inför överflygningen.
Endeavour förberedds inför överflygningen.
Foto: NASA.

På måndagskvällen beslutade ansvariga för rymdfärjorna att vänta med överflygningen till tidigaste på onsdag. Anledningen är att vindstyrkor på 25 till 35 knop är att vänta under tisdagen, vilket är betydligt över gränsen på 20 knop. Om transportplanet lyfter på onsdag är starten planerad till klockan 15:29, svensk tid. I värsta fall kan det bli ytterligare förseningar.

Om allt går som planerat kommer Endeavour vara tillbaka på Kennedy Space Center på torsdag eller fredag. Än så länge finns det ingen fara att Endeavours nästa uppdrag påverkas av den försenade överflygningen.

2008-12-08 | Uppdaterad

Enligt uppgifter från NASAspaceflight.com finns det en stor risk att överflygningen av Endeavour försenas till onsdag eller till och med ännu längre. Orsaken är det börjar byggas upp starka vindar över Kalifornien och Edwards flygbas. Vindarna gör att transportplanet inte kan lyfta. Ett beslut om när flygningen tidigaste kan starta väntas efter klockan 20:00, svensk tid, ikväll.

2008-12-08

NASA har beslutat att flytta fram överflygningen av Endeavour ännu en gång. Denna gång är det ett oväderssystem som kommer dra in över USA på måndagen som hindrar NASAs Boeingplan från att lyfta. Som det ser ut i skrivande stund kommer flygningen starta tidigaste strax efter soluppgången på tisdag. Ett definitivt beslut kommer tas under måndagskvällen, svensk tid, efter att ansvariga fått ta del av den senaste väderuppdateringen.

Under måndagen räknar NASA med att det kommer falla en hel del regn över Edwards flygbas och området däromkring. Detta ska dock inte vara något som inverkar på förberedelsearbetet. I det stora hela är arbetet med att förberedda Endeavour inför flygningen i stort sätt klart med endast en del mindre arbetet kvar. Det finns heller inga tekniska fel rapporterade som skulle kunna hindra en överflygning.

Om överflygningen startar på tisdag kommer Endeavour landa på Kennedy Space Center på onsdagen. För att transportplanet inte ska flyga in i något oväder kommer ett annat plan flyga framför för att lotsa transportplanet runt eventuella oväderssystem.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.