Endeavour STS-126 
Uppskjutning: Klockan 01:55 den 15 november 2008.
Dockning: Klockan 23:01 den 16 november.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: klockan 15:47 den 28 november.
Landning: Klockan 22:25 den 30 november.

Längd: 15 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 124.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-126 | ISS ULF2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2008-12-03

Arbete pågår med Endeavour. Senare i veckan kommer rymdfärjan lyftas upp ovanpå NASAs specialbyggda Boeingplan.
Arbete pågår med Endeavour. Senare i veckan kommer rymdfärjan lyftas upp ovanpå NASAs specialbyggda Boeingplan.
Foto: NASA.

Med ett framgångsrikt uppdrag bakom sig håller Endeavour på att förbereddas inför flygningen till Kennedy Space Center. Enligt prognoser från tidigare i veckan kan den två dagar långa flygningen ske redan på söndag. Sedan dess har dock arbetet med att förberedda Endeavour försenas drygt en halv dag. Främst beror förseningen på ett strömförsörjningsproblem som gjorde rymdfärjan strömlös en längre tid efter att bränslecellerna ombord hade stängs av. Orsaken bakom strömförsörjningsproblemet var en troligtvis en dålig kontakt. Det pågår även en utredning angående en incident då en kran stötte emot de bakre delarna av Endeavour. Med största sannolikhet blev det inga allvarliga skador av istötningen men NASA vill som vanligt vara på den säkra sidan.

För att klara av att förberedda och säkra Endeavour inför flygturen till Florida har NASA skickat tekniker och annan personal från bland annat Kennedy Space Center. Även flera höjdare från rymdfärjeprogrammet har varit i Kalifornien för att se hur arbetet fortskrider. NASA har även flugit dit en hel del utrustning för att klara av allt arbete.

Om arbetet med Endeavour fortlöper enligt planerna och vädret håller sig på rätt sida kommer Endeavour med största sannolikhet vara tillbaka på Kennedy Space Center i mitten av nästa vecka. Besättningen har redan återvänt till sin hemmabas i Houston, Texas.

När det gäller landningen är det en av de renaste någonsin med endast ett tiotal områden på värmeskyddspanelerna märkta som intressanta. Av dessa är det en litet fåtal som sticker ut. I övrigt finns det inget ovanligt att rapportera gällande hur Endeavour klarade landningen. När det gäller fönster nummer 6 på flygdäck som träffades av en mikrometeorit under vistelsen i rymden uppstod inga ytterligare skador under inträdet och färden genom atmosfären.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.