Endeavour STS-126 
Uppskjutning: Klockan 01:55 den 15 november 2008.
Dockning: Klockan 23:01 den 16 november.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: klockan 15:47 den 28 november.
Landning: Klockan 22:25 den 30 november.

Längd: 15 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 124.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-126 | ISS ULF2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2008-11-29

Steve Bowen passar på att utnyttja tyngdlösen ombord på ISS.
Steve Bowen passar på att utnyttja tyngdlösen ombord på ISS.
Foto: NASA.

Med mindre än ett dygn kvar till det första landningstillfället är både besättningen, markkontrollen och all annan inblandad personal redo. Ombord på Endeavour har besättningen arbetet med de vanliga landningsförberedelserna. I detta ingår bland annat att stuva undan robotarmen och KU-bandantennen, kontrollera landningssystemen, allmän undanstuvning samt montering av Chamitoffs flygstol. Då Chamitoff har tillbringat fem månader ombord på ISS kommer han återvända liggande på rygg. Detta görs för att minska påfrestningarna på skelettet. Under lördagskvällen, svensk tid, släppte besättningen även iväg minisatelliten Picosat. Picosat ska testa en ny typ av solceller.

Fredagens inspektion av Endeavours värmeskyddspaneler visade att det inte finns några allvarliga skador på panelerna. Detta gör att Endeavour är godkänd inför landningen på söndag. Det som kan hindra en landning är vädret eller något tekniska fel ombord på Endeavour. Enligt den senaste väderprognosen kommer det vara åska över Kennedy Space Center både på söndag och måndag. Till detta läggs även risk för kraftiga sidovindar. Åskvädret gör även att det kommer byggas upp molnbankar över och omkring Kennedyområdet. När det gäller Edwards visar prognoserna att vädret kommer vara bra både på söndagen och måndagen. Ett beslut om var och när Endeavour kommer landa tas under söndagen. Om det visar sig att en landning inte kan ske på Kennedy Space Center verken under söndagen eller måndagen kommer landningen ske på Edwards på söndag. Edwards är även aktuell om ansvariga beslutar att landa på måndag men det visar sig att vädret över Kennedy Space Center fortsätter vara dåligt.

Det enda som skulle få NASA att flytta fram landningen till tisdag är ett eller flera allvarliga tekniska fel ombord. Om en landning på tisdag blir aktuell kommer även White Sands i New Mexico att förbereddas.

Följande tre landningsmöjligheter finns på söndag:

Kennedy Space Center
Varv: 248.
Landningstid: 19:19.
Kennedy Space Center
Varv: 249.
Landningstid: 20:54.
Edwards flygbas
Varv: 250.
Landningstid: 22:25.

Det finns även en möjlighet att landa på Edwards under varv 251 men denna möjlighet är inte planerad att användas. Orsaken till detta för att inte förbruka förnödenheter i onödan.

AstrowebbTV - Uppskjutningen av Picosat

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.