Endeavour STS-126 
Uppskjutning: Klockan 01:55 den 15 november 2008.
Dockning: Klockan 23:01 den 16 november.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: klockan 15:47 den 28 november.
Landning: Klockan 22:25 den 30 november.

Längd: 15 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 124.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-126 | ISS ULF2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2008-11-28 | Uppdaterad 16:30

ISS strax efter utdockningen.
ISS strax efter utdockningen.
Foto: NASA TV.

Efter en sista natt ihop utdockade Endeavour som planerat från ISS strax innan klockan fyra, svensk tid, på fredagseftermiddagen. Utdockningen och den obligatoriska rundflygningen efteråt genomfördes utan incidenter. Endeavour har nu påbörjat sin dryga två dygn långa hemresa. Om vädret tillåter kommer landningen ske på söndag klockan 19:18, svensk tid, på Kennedy Space Center. Som brukligt kommer motortändningen för att få Endeavour att lämna omloppsbanan genomföras ungefär en timme innan landningen. Om besättningen inte skulle kunna landa på Kennedy Space Center kommer Edwards flygbas i Kalifornien finnas som reservlandningsplats.

Närmast för besättningen ligger den sista inspektionen av rymdfärjans värmeskyddspaneler. Precis som under flygdag 2 genomförs inspektionen med hjälp av Endeavours robotarm och sensorboom. Denna gång är inspektionen dock inte lika omfattande som för två veckor sedan och istället för skador orsakare under uppskjutningen är det mikrometeoriter som NASA letar efter.

Med Endeavour nästan nere på jorden går det att blicka tillbaka på ett uppdrag som i stort kan betraktas som ett väl genomfört och välplanerat uppdrag. Trots en del mindre motgångar har alla mål med uppdraget uppnåtts. ISS är nu på god väg mot att kunna husera en besättning på sex personer. STS-126 har även visat att det är viktigt att ha människor på plats i rymden för att kunna reparera och modifiera utrustning och metoder i realtid. För även med omfattande tester nere på jorden är det svårt att förutse exakt hur en viss typ av utrustning kommer att bete sig i tyngdlöst tillstånd.

2008-11-28 | 01:00

Endeavours besättning lämnar ISS.
Endeavours besättning lämnar ISS.
Foto: NASA TV.

Efter ungefär en vecka av gemensamma aktiviteter lämnade Endeavours besättning ISS tidigt på fredagen. För att markera det hela hölls en kort farvälsceremoni där befälhavren ombord på ISS, Michael Fincke, tackade Endeavours besättning och i synnerhet Greg Chamitoff. Luckorna mellan farkosterna stängdes strax efter klockan halv ett, svensk tid, natten till fredag.

Bland de sista-minutenartiklar som markkontrollen hade bett astronauterna att föra över till respektive farkost ansågs artikel 904 (Sandy) och artikel 1003 (Greg) extra viktiga att dessa befann sig på rätt farkost vid luckstängningen. Enligt uppgift ska överföringsarbetet utförts till belåtenhet.

Tidigare på torsdagen firade besättningarna "Thanksgiving" samt genomförde interjuver med media. Förutom detta hade besättningarna även några timmar ledigt samt några timmar av överföringsarbete. Dagen innan hade Leonardomodulen utdockas och lyfts tillbaka till Endeavours lastutrymme. Detta markerade slutet på det överföringsarbetet som varit uppdragets stora uppgift. Totalt har omkring tre ton material förts över från Endeavour respektive Leonardo till ISS. Innan utdockningen av Leonardo förde astronauterna även över sopor och annan material som inte längre behövs på rymdstationen från ISS till Leonardo.

Utdockningen från ISS är planerad till strax före klockan fyra, svensk tid, på fredagseftermiddagen.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.