Endeavour STS-126 
Uppskjutning: Klockan 01:55 den 15 november 2008.
Dockning: Klockan 23:01 den 16 november.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: klockan 15:47 den 28 november.
Landning: Klockan 22:25 den 30 november.

Längd: 15 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 124.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-126 | ISS ULF2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2008-11-26

Shane Kimbrough arbetar med överföringsarbete
Shane Kimbrough arbetar med överföringsarbete.
Foto: NASA.

Tack vare den förlängning av uppdraget som ansvariga beslutade om under måndagen ändrades tisdagens schema en hel del. Istället för att utdocka Leonardo och stoppa undan fraktmodulen i Endeavours lastutrymme fick astronauterna ännu en dag på sig att packa Leonardo inför landningen på söndag. En aktivitet som dock var planerad sedan tidigare var rengöring av verktygen och rymddräkterna som astronauterna använt under rymdpromenaderna. I detta arbetet ingår även att stuva undan verktyg och dräkter på sina bestämda platser. På kvällskvisten, svensk tid, genomfördes även en mindre presskonferens med visa av astronauterna närvarande.

Medan besättningen fortfarande låg och sov i sina sovsäckar passade markkontrollen på att låta styrbords SARJ autoköra och följa Solen. Totalt varade autoköringen i 180 minuter, vilket motsvarar två varv runt jorden. Enligt den första analysen, som går efter strömförbrukningen, har astronauternas ansträngningar lönat sig. Förutom att strömförbrukningen är nere på nästan samma nivåer som när segmentet var nytt verkar det även som att vibrationerna har minskat. Det kommer dock krävas fler körningar och analyser innan det är säkert att effekten av smörjningen och rengöringen hjälper över tid. Om det skulle visa sig att resultaten skulle stå sig kan det bli aktuellt att inte genomföras det större reparationsarbetet av styrbords SARJ som är planerat till 2010. Istället kan det bli aktuellt med att i förebyggande syfte smörja in alla röliga delar på både babords och styrbords SARJ ungefär en gång per år.

Steve Bowen under den tredje rymdpromenaden
Steve Bowen under den tredje rymdpromenaden.
Foto: NASA.

En annat glädjande besked är att ansträngningarna med att få urinrengöringssystemet att fungera verkar ha hjälp. I skrivande stund har tre provkörningar genomförts varav den första var på fem timmar, den andra på fyra och en halv timme och den tredje på över tre timmar. Alla dessa provkörningar av systemet har överlag varit framgångsrika. Totalt har över 42 liter renas. Totalt räknar ansvariga inom NASA med att Endeavour kommer ha med sig drygt sex liter renat urin och kondensvatten tillbaka för analys. Under tisdagens presskonferens bjöd NASA även presskåren på vatten som utvunnits och renas ur urin. Detta vatten hade dock genomgått denna process nere på jorden.

När vi ändå är inne på positiva nyheter kan nämnas att den fjärde rymdpromenaden genomfördes som planerat. Läs mer om rymdpromenaden >>>

Som förberedelse inför söndagens landning kommer Endeavours besättning att vrida på dygnet och påbörja sin viloperiod klockan 05:55, svensk tid, på onsdagsmorgonen. ISS-besättningen kommer påbörja sin viloperiod en halvtimma tidigare. Båda besättningarna kommer bli väckta klockan 13:55, svensk tid, på onsdagseftermiddagen och Endeavours besättning kommer då inleda den trettonde flygdagen. Flygdagens stora händelse är utdockningen av Leonardomodulen.

Om allt går som planerat kommer utdockningsprocessen påbörjas vid femtiden, svensk tid, med utdockningen planerad till klockan 22:05, svensk tid. Färden till Endeavours lastutrymme beräknas ta drygt två timmar.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.