Endeavour STS-126 
Uppskjutning: Klockan 01:55 den 15 november 2008.
Dockning: Klockan 23:01 den 16 november.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: klockan 15:47 den 28 november.
Landning: Klockan 22:25 den 30 november.

Längd: 15 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 124.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-126 | ISS ULF2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2008-11-24 | Uppdaterad 23:00

På måndagen tog ansvariga för rymdfärjeprogrammet och STS-126 beslut om att förlänga uppdraget med en dag. Beslutet om förlängningen togs för att ge besättningen mer tid att studera och förhoppningsvis åtgärda problemet/problemen med urinåtervinningssystemet. Den extra dagen i rymden innebär att landningen kommer ske på söndagskvällen klockan 19:18, svensk tid, och att utdockningen kommer ske på fredagseftermiddagen klockan 15:47, svensk tid. Förlängningen gör även att Leonardo kommer vara dockad med ISS en dag längre.

När det gäller urinåtervinningssystemet fortsatte Don Pettit och Michael Fincke arbetet med den motor som misstäcks vara orsaken till problemen. De senaste uppgifterna gör gällande att Pettit och Fincke har satt fast motorn med ytterligare två bultar och att ännu ett reningstest kommer påbörjas inom kort. Innan kommer dock kylningen kollas upp för att säkerställa att det inte finns något problem med denna.

Samtidigt som arbetet med urinrengöringssystemet har pågått har förberedelserna inför dagens rymdpromenad genomförts. Rymdpromenaden, som är den 118de i ISS-programmet, påbörjades klockan 19:24, svensk tid, i och med att Stephen Bowen och Shane Kimbrough gick över till batterikraft. Hittills har astronauterna monterat en TV-kamera på utsidan av ISS, arbetat på utsidan av Kibomodulen samt fortsatt arbetet med styrbords SARJ. Kimbrough har även arbetet med smörjarbete på babords SARJ. När smörjarbetet är färdigt kommer segmentet vridas för att sprida ut fettet jämnt över SARJen.

2008-11-24 | 17:00

Alla tio ombord samlade för ett gruppfotografi.
Alla tio ombord samlade för ett gruppfotografi.
Foto: NASA.

Under söndagen arbetare Don Pettit och Michael Fincke med att försöka åtgärda urinrengöringssystemet. Då NASAs tekniker misstänker att det är vibrationer som får motorn att tappa fart samtidigt som strömförbrukningen ökar togs beslutet att ta bort vibrationsskydden, som även fungerar som ljuddämpare, omkring motorn. Motorn i sig styr en centrifug. För att få loss vibrationsskydden runt motorn var Pettit och Fincke tvungna att avlägsna två stycken bultar. När skydden sedan var borttagna monterades motorn tillbaka på samma plats. Skillnaden mot tidigare är att motorn nu sitter direkt mot underlaget. Borttagandet av vibrationsskydden gör att ljudnivå blir något högre än tidigare.

Efter Pettit och Finckes arbete var det dags att provköra motorn och hela rengöringssystemet. Vid tidigare provkörningar stängdes motorn av efter cirka två timmar. För att genomföra en hel rengöringsprocess behöver motorn vara igång i fyra timmar. När den första provkörningen, efter reparationen, genomfördes på söndagskvällen, svensk tid, såg det till en början ut som att Pettit och Finckes arbete hade lönat sig. Besättningen ombord rapporterade dock att det lät som att motorn gick ojämnt. Markkontrollens uppgifter gjorde dock gällande att allt såg ut att fungera som planerat.

Tre timmar efter att motorn startas hände samma sak som under de två föregående dagarna - den stannade. Samma symtom som innan visade sig och den den enda trösten var att motorn fungerat en timme längre än tidigare. Totalt renades 3,8 liter urin. Medan besättningarna avslutade den tionde flygdagen fick teknikerna nere på marken återigen slå sina klocka huvuden ihop och komma upp med en ny lösning. Lösningen består i att Pettit och Fincke ska fästa motorn med två stycken bultar till. Detta ska förhoppningsvis få motorn att gå i fyra timmar utan avbrott. Pettit och Fincke kommer arbeta med motorn under måndagskvällen, svensk tid. Eventuellt kan det bli aktuellt med en extra dockad dag om det hela inte kan lösas idag eller imorgon.

Medan Pettit och Fincke arbetare med motorn under söndagen hade övriga besättningen ledigt. Det förekom även en del överföringsarbete från ISS till Leonardo. I stort sätt har allt material som ska från Leonardo till ISS förts över, nu handlar det mest om överföringar från ISS till Leonardo.

Under måndagskvällen är det dags för den sista planerade rymdpromenaden. Denna gång kommer Steve Bowen och Shane Kimbrough arbeta både med styrbords och babords SARJ. Läs mer om rymdpromenad 4 >>>

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.