Endeavour STS-126 
Uppskjutning: Klockan 01:55 den 15 november 2008.
Dockning: Klockan 23:01 den 16 november.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: klockan 15:47 den 28 november.
Landning: Klockan 22:25 den 30 november.

Längd: 15 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 124.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-126 | ISS ULF2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2008-11-22

Ombord på ISS har det uppstått problem med reningssystemet som ska göra drickbart vatten av urin. En motor som är nödvändig i separationsskedet slutade av okänd anledning att fungera under fredagen. Samtidigt gav en sensor, som är ihopkopplad med motorn, en felsignal. Detta gör att veken besättningen eller tekniker nere på jorden vet om det är motorn eller sensorn som det är fel på. Innan motorn slutade fungera hade den varit i gång i ungefär två timmar.

Under hela natten har tekniker arbetet för att försöka finna en lösning på det hela. Då det inte finns några reservdelar till just motorn ombord på ISS måste teknikerna finna en lösning som inte inbegriper ett utbyte. I värsta fall måste reservdelar flygas upp under nästa rymdfärjeuppdrag eller på en obemannad progresskapsel. Om detta skulle bli verklighet kan utökandet av ISS-besättningen till sex personer försenas. Under lördagen kommer besättningen försöka fixa reningssystemet.

Den stora händelsen under lördagen är dock den tredje rymdpromenaden. Denna gång är det Heide Stefanyshyn-Piper och Steve Bowen som kommer tillbringa tid utanför ISS. Uppgiften är även denna gång arbete med styrbords SARJ. Läs mer om rymdpromenad 3 >>>

Om arbetet med styrbords SARJ går som planerat kommer markkontrollen testa att autoköra styrbords SARJ. Enligt gällande planering kommer detta ske under söndagsförmiddagen.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.