Endeavour STS-126 
Uppskjutning: Klockan 01:55 den 15 november 2008.
Dockning: Klockan 23:01 den 16 november.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: klockan 15:47 den 28 november.
Landning: Klockan 22:25 den 30 november.

Längd: 15 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 124.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-126 | ISS ULF2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2008-11-16 | 23:05

Dockning.
Dockning.
Foto: NASA TV.

Efter en två dagar lång "jakt" på ISS dockade Endeavour med rymdstationen klockan 23:01, svensk tid, på söndagskvällen. Nästan på minuten timmen innan dockningen genomförde Endeavour sin 360-graders flipp för att möjliggöra för ISS-besättningen att fotografera rymdfärjans värmeskyddspaneler. Fotograferingen pågick i ungefär 100 sekunder och genomfördes planenligt. Under manövern styrdes Endeavour manuellt av befälhavare Chris Ferguson. Ferguson styrde även Endeavour vid inflygningen mot ISS samt vid dockningen. Vid tidpunkten för flippen befann sig Endeavour på ett avstånd av 182 meter från ISS.

En första rapport från ISS-besättningen gör gällande att inga skador var synliga på Endeavours värmeskyddspaneler. Detta tillsammans med tidigare uppgifter ser lovande ut inför Endeavours återinträde om cirka två veckor.

Under söndagseftermiddagen och kvällen genomfördes ett flertal motortändningar för att justera Endeavours omloppsbana och få rymdfärjan närmare ISS. Dockningsprocessen genomfördes även den klanderfritt och i skrivande stund pågår läcktester. Om läcktesterna visar att inga läckor förekommer mellan ISS och Endeavour kommer luckorna öppnas strax innan klockan 01:00, svensk tid, i natt. Vid tidpunkten för dockningen befann sig Endeavour och ISS ovanför Indien nära den Kinesiska gränsen.

Söndagens väckningslåt (flygdag 3) var Start Me Up” med Rolling Stones och tillägnades Sandra Magnus.

Dockningsvideo från Youtube

2008-11-16 | 14:30 

Pilot Eric Boe syns här på Endeavours flygdäck.
Pilot Eric Boe syns här på Endeavours flygdäck.
Foto: NASA.

Efter lördagens uppskjutningen och efterföljande arbete med att bland annat öppna, lastrumsdörrarna, stuva undan flygstolarna, sätta upp datornätverket och i allmänhet göra om Endeavour från en uppskjutningsfarkost till en rymdfarkost avslutade besättningen sin första flygdag i rymden på lördagsmorgonen.

Besättningens första hela dag i rymden, även känd som flygdag 2, påbörjades klockan 16:55, svensk tid, på lördagen. Lördagens väckningssignal bestod av låten “Shelter” med Xavier Rudd och tillägnades befälhavare Chris Ferguson.

Den stora uppgiften för besättningen denna dag var inspektionen av Endeavours vingar och noskorn. Besättningen hade även fullt upp med förberedelser inför söndagens dockning. Gällande den obligatoriska inspektionen genomfördes den som brukligt med rymdfärjans inspektionsboom. Bommen är i sin tur fäst på rymdfärjans robotarm.

Alla fotografier och annan data som samlades in under inspektionen har skickas ner till markkontrollen och håller i skrivande stund på att gås igenom. Även fotografier och videoupptagningar från uppskjutningen har gåtts igenom. Hittills har teknikerna funnit två till tre intressanta händelser under uppskjutningen där bland annat material ska ha lossnat. Det finns dock inga uppgifter som tyder på att Endeavour ska ha träffas av något under den kritiska delen av uppskjutningen. För säkerhetsskull har dock ISS-besättningen fått i uppgift att titta extra noga på ett området nära Endeavours huvudmotorer. Detta kommer besättningen göra under den obligatoriska fotograferingen av rymdfärjans undersida strax innan dockningen.

En första analys visar att det är en liten del av ett värmefilt som har lossnat. Området den satt på utsätts dock inte för några höga temperaturer under återinträdet och troligtvis ska det hela inte utgöra någon fara.

Heidemarie Stefanyshyn-Piper strax efter uppskjutningen.
Heidemarie Stefanyshyn-Piper strax efter uppskjutningen.
Foto: NASA.

Troligtvis kommer teknikerna kunna avskriva alla områden som anses kritiska efter genomgången av bland annat fotografierna från dagens 360-graders flipp av Endeavour. Som vanligt kommer det ta några dagar innan allt material har gåtts igenom och ansvariga inom rymdfärjeprogrammet kan ta det slutgiltiga beslutet.

Söndagens aktiviteter, där dockningen står högt upp på listan, kommer påbörjas med att Endeavours besättning vaknar och inleder flygdag 3 klockan 15:25, svensk tid. Dockningen med ISS är planerad till klockan 23:04, svensk tid, ikväll. Endeavours 360-graders flipp, som möjliggör för ISS-besättningen att fotografera Endeavours undersida, kommer ske ungefär en timme innan dockningen. Öppningen av luckorna mellan Endeavour och ISS samt välkomstceremonin och säkerhetsgenomgången kommer ske strax före klockan 01:00, svensk tid, i natt.

Strax efter att besättningarna har träffas kommer Sandra Magnus och Gregory Chamitoff byta plats på sina flygstolar, Magnus flyttar över sin flygstol till Soyuzkapseln och Chamitoff flyttar över sin flygstol till Endeavour. Andra aktiviteter under flygdag 3 är påbörjandet av materialöverflyttningarna mellan Endeavour och ISS.

Det har även varit problem med Endeavours KU-bandantenn. Problemet består i att antennen inte kan följa de satelliter som den sänder data till. Markkontrollen har dock kopplat över antennen till ett alternativt system, som ger merjobb för markkontrollen, och hittills har det fungerat bra. Troligtvis handlar det om problem med elektroniken, vilket kan ställa till det när antennen ska användas som radar under dockningen. Om antennen inte kan användas kan besättningen navigera efter fixstjärnor.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.