Endeavour STS-126 
Uppskjutning: Klockan 01:55 den 15 november 2008.
Dockning: Klockan 23:01 den 16 november.
Rymdpromenader: 4 st.
Utdockning: klockan 15:47 den 28 november.
Landning: Klockan 22:25 den 30 november.

Längd: 15 dagar.
Inclination: 51.6 grader.

Färja:
Endeavour (OV-105).
Uppdrag nr: 124.
Pad: 39A.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
Endeavour STS-126 | ISS ULF2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2008-11-15

ndeavour separerar från den externa bränsletanken.
Endeavour separerar från den externa bränsletanken.
Foto: NASA.

Efter en mer eller mindre händelselös nerräkning lyfte Endeavour som planerat klockan 01:55, svensk tid, på lördagen. Under de sista timmarna fanns det i stort sätt inga allvarliga problem som hotade uppskjutningen, till och med vädret visade sig från sin bättre sida. Det enda större problemet var en dörr i vitrummet som inte uppförde sig som planerat.

Den åtta minuter långa resan till rymden genomfördes även den utan problem och Endeavour ligger nu i sin tillfälliga omloppsbana. För att komma ikapp ISS, både i höjd och omloppsbana, kommer Endeavour genomföra flera motortändningar under de kommande dagarna.

Dockningen med ISS kommer ske klockan 23:13, svensk tid, på söndag. Öppningen av luckorna och välkomstceremonin är planerad till klockan 01:55, svensk tid, på måndag. Den första rymdpromenaden kommer ske på tisdagskväll. Läs mer om rymdpromenaderna >>>

Under lördagen kommer besättningen genomföra den obligatoriska undersökningen av rymdfärjans värmeskyddspaneler. Troligtvis kommer uppdraget förlängas en dag för att maximera besättningenssysselsättningen. Ett formellt beslut kommer komma om några dagar när all data om uppskjutningen är tillgänglig

2008-11-15| 01:55

Endeavour har lyft!. Efter en, i stort sett, händelselös nedräkning har Endeavour lyft. Mer information inom kort.

2008-11-14 | 22:25

Endeavours besättning har nu anlänt till startplattan. Ombordstigningen kommer påbörjas inom kort och därefter väntar kommunikationstest mellan rymdfärjan och markkontrollen. I skrivande stund finns det inga kända tekniska problem som kan hindra en uppskjutning.

Gällande tankningen av den externa bränsletanken genomfördes denna utan problem, trots visa förseningar. Även inspektionen av startplattan, Endeavour och bränsletanken har genomförts utan anmärkning.

Fredag
22:35 Besättningen påbörjar ombordstigningen.
23:25 Kommunikationstest mellan astronauterna och markkontrollen.
23:40 Luckan till Discovery stängs.

Lördag
00:20 Hjälppersonalen lämnar startplattan.
00:55 Startområdet töms på all personal.
01:01 Nedräkningsklockan stannar på 9 minuter och man går in i det sista uppehållet.
01:46.34 Nedräkningen återupptas.
01:48.04 Gångbron till rymdfärjan vrids undan.
01:50.34 Uppskjutningsfönstret öppnar.
01:52.04 Test av huvudmotorernas styrning.
01:53.34 Besättningen stänger sina visir.
01:55.27 Rymdfärjan tar över kontrollen av sina egna system.
01:55.34 Start!

2008-11-14 |16:40

Endeavour på startplattan redo inför nattens uppskjutning.
Endeavour på startplattan redo inför nattens uppskjutning.
Foto: NASA TV.

I natt är det dags för årets sista rymdfärjeuppdrag att ta sin början. Om allt går som planerat kommer Endeavour lyfta strax innan klockan 02:00, svensk tid, i natt. I skrivande stund finns det inga allvarliga tekniska problem rapporterade och väderprognosen har inte ändrat sig nämnbart från igår. Med andra ord är det trettio procent risk att vädret hindrar en uppskjutning. Största hotet är låga moln och regnskurar.

När det gäller det senaste dygnets förberedelsearbete har det genomförts planenligt. Bland annat kördes servicetornet till parkeringsläge vid sextiden, svensk tid, på fredagsmorgonen. Den senaste aktiviteten som har fått grönt ljus att påbörjas är tankningen av den externa bränsletanken. Detta arbete väntas ta omkring två och en halv timme.

Astrowebb kommer uppdateras fortlöpande under kvällen och natten.

NASA TV
En nyhet på NASA TV under uppskjutningen är att NASA på sin webbkanal "NASA Media Channel" kommer sända kommunikationen mellan markkontrollen och besättningen utan kommentatorspår. Sändningen börjar 20:30, svensk tid, och avslutas nio minuter innan uppskjutningen då NASA kopplar in sin huvudkanal. På NASAs huvudkanal kommer sändningen ske som normalt. Båda kanalerna finns på NASA TV-sajt. Till NASA TV >>>

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.