Atlantis STS-125
Uppdrag: Hubble Space Telescope Servicing 4
Uppskjutning:
Klockan 20:01 den 11maj 2009
.
Greppar HST: Klockan 19:14 den 13 maj.
Släpper HST: klockan 14:57 den 19 maj.
Landning: klockan 17:39 den 24 maj.

Rymdpromenader: 5 st.
Inclination: 28,5 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A
.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Rymdpromenaderna
Uppdragsinfo

Dagsschema

Videosektion
- Länkar -
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Atlantis STS-125 | SM 4
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-125 >>>

2009-05-10

Personal arbetar med att stänga lastrumsdörrarna.
Personal arbetar med att stänga lastrumsdörrarna.
Foto: NASA.

Tidigt på söndagen, svensk tid, avslutades påfyllningen av väte och syre till Atlantis bränsleceller. Påfyllningen genomfördes planenligt och bränslecellerna är nu redo för uppskjutning. Tankningsprocessen tog ungefär tre timmar. Bränslecellerna används för att förse rymdfärjan med elektricitet under uppdraget i rymden. Även i övrigt fortsätter förberedelsearbetet enligt plan utan större avvikelser.

Gällande stängningen av lastrumsdörrarna i fredags, lokal tid, tog manövern längre tid än planerat. Anledningen var att en av dörrarna slog emot en infästning till en av linorna som astronauterna använder under rymdpromenaderna för att inte flyga bort. Linan är i sig fastsatt i en konstruktion som löper längs hela lastutrymmets längd. Under ISS-uppdrag är dessa infästningskonstruktioner borttagna då alla rymdpromenader sker från rymdstationens luftsluss. Efter att linan kopplades in på en annan infästning kunde lastrumsdörrarna stängas utan problem.

När det gäller vädret visar den senaste tillgängliga väderprognosen på en del förändringar. Bland annat har risken för att vädret på och omkring Kennedy Space Center (KSC) ska hindra en uppskjutning på måndag minskat till 10 procent. Samtidigt ser det ut som att Edwards flygbas inte kommer vara tillgänglig på grund av kraftiga sidovindar. För White Sands ska det inte vara några problem. Gällande den transatlantiska landningsplatsen i Moron i Spanien finns det en risk att åskväder i närheten omöjliggör en användning av landningsbanan.

Om det blir en försening på 24 timmar ökar risken för att vädret på och omkring Kennedy Space Center ska hindra en uppskjutning till 40 procent. Främst är det kraftiga sidovindar och regnskurar som är hotet. För Edwards flygbas ligger prognosen från måndagen kvar och både White Sands och Moron är okej.

Vid en försening på 48 timmar är den enda skillnaden mot dagen innan att Edwards flygbas är med i leken igen. För måndagens tankning av en externa bränsletanken är risken för att vädret ska hindra detta noll procent.

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.