Atlantis STS-125
Uppdrag: Hubble Space Telescope Servicing 4
Uppskjutning:
Klockan 20:01 den 11maj 2009
.
Greppar HST: Klockan 19:14 den 13 maj.
Släpper HST: klockan 14:57 den 19 maj.
Landning: klockan 17:39 den 24 maj.

Rymdpromenader: 5 st.
Inclination: 28,5 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A
.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Rymdpromenaderna
Uppdragsinfo

Dagsschema

Videosektion
- Länkar -
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Atlantis STS-125 | SM 4
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-125 >>>

2009-05-03

Megan McArthur tar en titt på den hårdvara som ska med upp till Hubble.
Megan McArthur tar en titt på den hårdvara som ska med upp till Hubble.
Foto: NASA.

Som väntat tog ansvariga inom NASA beslut om att tidigarelägga uppskjutningen av Atlantis STS-125 med en dag. Ny uppskjutningstid är klockan 20.01.49, svensk tid den 11 maj. Anledningen till tidigareläggningen är att NASA vill ha tre uppskjutningsförsök innan man måste vänta en vecka på grund av att USAs flygvapen har bokat upp Cape Kennedy. Uppskjutningstillfällena som finns tillgänga dessa tre dagar är förutom den 11 maj klockan 19:31 den 12 maj och klockan 19:00 den 13 maj.

När det gäller förberedelsearbetet fortlöper detta enligt plan och med endast mindre bekymmer. Ett av dessa bekymmer är problem med kommunikationen mellan kameran som ska fotografera den externa bränsletanken efter separationen och den dator som ska skicka ner fotografierna till markkontrollen. Trots omfattande felsökning och utbyte av olika delar av utrustningen har ingen lösning på problemet hittas. Felsökningen kommer fortsätta under nästa vecka men även om ingen lösning hittas hotas inte uppskjutningen. Detta då det räcker med att kunna titta på fotografierna efter landningen, vilket kommer kunnas göras då fotografierna lagras ombord.

En annan händelse utöver det normala var den skada som uppstod på Atlantis vänstra elementspanel efter att ett föremål lossnat och ramlat ner på panelen. Inspektioner har visat att det uppstått två sprickor på panelen. Dessa sprickor kommer repareras under veckoslutet och om inget oväntat händer kommer det hela vara avklarat i tid för uppskjutningen. Under veckoslutet har även Atlantis flödesventiler kontrolleras efter installationen av dessa tidigare i veckan.

När det gäller besättningen ligger dessa i slutfasen av sin träning. På grund av utbrottet av Den nya influensan kan besättningen sättas i karantän tidigare än normalt. Normalt sätts besättningen i karantän en vecka innan uppskjutningen men som en ren säkerhetsåtgärd kan besättningen sättas i karantän redan under helgen. Resan från Houston till Kennedy Space Center för besättningen kommer ske nästa helg.

Den officiella nedräkningen inför uppskjutningen kommer starta klockan 22:00, svensk tid, den 8 maj.

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.