Atlantis STS-125
Uppdrag: Hubble Space Telescope Servicing 4
Uppskjutning:
Klockan 20:01 den 11maj 2009
.
Greppar HST: Klockan 19:14 den 13 maj.
Släpper HST: klockan 14:57 den 19 maj.
Landning: klockan 17:39 den 24 maj.

Rymdpromenader: 5 st.
Inclination: 28,5 grader.

Färja:
Atlantis (OV-104).
Uppdrag nr: 125.
Pad: 39A
.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter
Besättningen
Rymdpromenaderna
Uppdragsinfo

Dagsschema

Videosektion
- Länkar -
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
 
| STS startsida
Atlantis STS-125 | SM 4
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt om STS-125 >>>

2009-04-23

I början av veckan avslutade cheferna inom NASAs rymdfärjeprogram det första av två Flight Readiness Review (FRR). Det andra mötet kommer äga rum den 30 april och då kommer även chefer på högre NASA-nivå att delta. Förutom att gå igenom alla tekniska aspekter inför uppskjutningen och uppdraget beslutas även om rymdfärjan är redo inför uppskjutningen. På mötet den 30 april kommer även det officiella uppskjutningsdatumet att sättas.

Som det ser ut nu kommer uppskjutningen ske den 12 maj men på mötet tidigare i veckan beslutades att utreda möjligheten att lyfta redan den 11 maj. Anledningen är att USAs flygvapen kommer att genomföra visa operationer på Kennedyområdet med start den 14 maj och en vecka framåt. Detta medför att NASA inte har möjlighet att genomföra en uppskjutning under denna vecka. För att minimera risken för förseningar vill NASA maximera antalet uppskjutningstillfällen innan den 14 maj. Om Atlantis kommer lyfta den 11 maj kommer uppskjutningen ske omkring klockan 19:00, svensk tid.

Det som kommer att avgöra huruvida uppskjutningen kommer att kunna ske den 11 maj är om alla kontroller och tester inför uppskjutningen kommer hinna bli klara innan dess. Enligt uppgift ska det i dagsläget se gynnsamt ut med en tidigareläggning av uppskjutningen.

Enligt Nasaspaceflight ska Atlantis vänstra elementspanel blivit skadat då ett föremål föll från hög höjd rakt ner på panelen. Skadan ska dock inte vara allt för allvarlig.

När det gäller Atlantis nyttolast blev denna färdiginlastad under onsdagen. Gällande risken att Atlantis ska träffas av rymdskrot och skadas allvarligt visar nya analyser att risken är mindre än 1 på 200, vilket är NASAs säkerhetsgräns. 

Äldre nyheter >>>

S  
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.