STS-105
Uppdrag: STS-105.
Färja: Discovery.
Pad: 39B.
Start: 10 augusti 2001.
Fönster: 5 minuter.
Landning: 23 augusti2001.
- Mer läsning -
STS-105 startsida. Besättningen.
Rymdpromenaderna.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
www.astrowebb.com
| STS startsida
STS| Discovery STS-105
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

 

2001-08-23

Uppskjutningen
Dockningen
Besättningen

Klockan 20:23 CET landade Discovery på Kennedy Space Center. Landningen gick perfekt och med sig tillbaka hade man över ett ton sopor och ISS besättning 2. Alla ombord mådde bra efter resan. Det enda var att ISS B2 hade lite svårt med balansen efter över 5 månader i rymden.

Urdockningen från stationen den 20 augusti gick helt enligt planerna. Efter att man lämnat stationen flög man ett varv runt den för att ta bilder och se att allt såg bra.

Bilder från landningen >>>

Discovery lyfte från KSC den 10 augusti klockan 13:10 CET. Starten blev 5 minuter tidigare än planerad. Detta berodde på att det var ett åskväder i närheten. Man hade på grund av detta bara två valmöjligheter. Antigen lyfte man som planerad och riskera att få ställa in starten eller lyfte man fem minuter innan. Man valde som sagt det senare och hela starten gick smärtfritt. 8 och en halv minut senare dumpade man bränsletanken och började jakten på ISS.

Två dagar senare, den 12 augusti, klockan 20:42 CET dockade man med ISS. Från början såg allt ut att ha gått bra, men man upptäckte snabbt att alla hackar, som ska hålla ihop de två farkosterna, inte hade fäst som de skulle. Detta ledde till att man fick baka några centimeter med rymdfärjan och sen "docka" igen för att alla fästen skulle fästa. Det var aldrig någon direkt fara för besättningen.

Efter att man hade kollat så att allt var bra öppnade man luckan mellan de två farkosterna. Nästa stora steg efter att man hade öppnat luckan var att lyfta ut fraktmodul Leonardo från Discoverys lastrum och docka den med stationen. I l finns det flera ton förnödenheter och vetenskapliga experiment som ISS besättning tre ska under sin nästan 5 månader långa vistelse ombord. Leonardo ska sen fyllas med sopor och ta med tillbaka till jorden.

Idag, 15 augusti, har man formellt bytt ut den andra besättningen på ISS mot den tredje. Man har också börjat lasta Leonardo med sopor. Även förberedelserna för morgondagens rymdpromenad har börjat.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.