www.astrowebb.com
 
Sydkorea| KSLV 1/STSAT-2
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-08-25

Medan Discovery blev kvar på marken lyfte Sydkoreas första egna bärraket som planerat på tisdagsförmiddagen. Uppskjutningen skedde klockan 10:00, svensk tid, den 25 augusti och stigningen till omloppsbana skedde dock inte utan problem. Uppskjutningen var den första som skedde från det nybyggda Naro Space Center och var Sydkoreas första egna lyckade uppskjutning av en egentillverkad bärraket. det är dock osäkert om satelliten lyckades placeras i sin planerade omloppsbana på 300 kilometers höjd. En första rapport indikerade att satelliten inte separerade som planerat.

Några timmar efter uppskjutningen förklarade Sydkorea uppskjutningen som misslyckad. Tydligen ska det första steget, som är tillverkad av Roscosmos, fungerat som planerat medan steget som Sydkorea tillverkat inte fungerade som det skulle.

Uppskjutningen

2009-08-22

Raketen.
Raketen.
Om det vill sig riktigt väl kan det bli två stycken uppskjutningar på tisdag. Dels Discovery STS-128, med Christer Fuglesang ombord, och dels KSLV 1. Detta då det nya uppskjutningsdatumet för Sydkoreas första egna närraket är satt till den 25 augusti. Uppskjutningstiden är satt till mellan klockan 09:40 och 11:20, svensk tid.

2009-08-20

Officiella uppgifter gör gällande att det var ett mjukvarufel som orsakare gårdagens inställda uppskjutning. Mer exakt var det problem med den mjukvara som kontrollerar ventiler och sensorer i bärraketen. Av okänd anledning uppfattade mjukvaran att trycket sjönk i den heliumtank som används för att öppna och stänga ventiler ombord. Då det efter kontroller visat sig att det inte finns några fel på hårdvaran ombord återstår bara mjukvaran som felkälla.

Totalt kommer det ta två till tre dagar att analysera och åtgärda mjukvaran. Trots gårdagens problem siktar Sydkorea på att få iväg raketen innan uppskjutningsfönstret stänger den 26 augusti.

2009-08-19

När det återstod åtta minuter innan den planerade uppskjutningen av STSAT-2 (Science and Technology Satellite-2) avbröts nedräkningen och uppskjutningen flyttades fram. Anledningen till beslutet var en icke fungerade ventil. Ventilen styrs av helium och än har inget officiellt besked kommit på var mer exakt problemet består av.

Ansvariga har dock beslutat att tömma bärraketen på bränsle vilket kommer ta ungefär tre dagar innan allt bränsle och gaser är ute. Bränslet kommer föras över till lagringstankar. Det är ännu inte bestämt om det behövs en tillbakarullning till monteringshallen för att åtgärda problemet. Om det behövs kan förseningen bli långvarig.

Onsdagens uppskjutning var planerad till klockan 10:00, svensk tid,

2009-08-17

Sydkoreas första satellituppskjutning närmar sig och på måndagen meddelade landets rymdmyndighet, Korea Aerospace Research Institute (KARI), att bärraketen med satelliten ombord hade nått fram till startplattan. Förflyttningen från monteringshallen skedde utan problem och klockan 09:15, svensk tid, på måndagen var bärraketen framme på startplattan. Ungefär sex timmar senare hade tekniker förbundit bärraketen med markresurserna genom att koppla in bränsleledningar och dataledningar. Under tisdagen, lokal tid, kommer dem slutgiltiga kontrollerna inför uppskjutningen att genomföras.

Om allt går som planerat kommer uppskjutningen ske mellan klockan 09:40 och 11:20, svensk tid, den 19 augusti. Exakt uppskjutningstid kommer bestämmas klockan 08:00, svensk tid, på tisdag. Förutom teknisk hänsyn kommer även väderförutsättningarna att påverka beslutet. Om uppskjutningen skulle försenas är det aktuella uppskjutningsfönstret öppet till och med den 26 augusti.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.