www.astrowebb.com
Galileo
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Galileo.
Antal satelliter: 30 st.
Första uppskjutning: 28 december 2005.
I service: 2014.
Sista uppskjutning: 2019.
- Mer läsning -
Galileo startsida/nyheter.
ESAs rymdsonder.
 
ESA| Galileo
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-10-21

Efter en dags försening lyfte den första Soyuzraketen från Sydamerika. Uppskjutningen försenades ett dygn på grund av ett läcka i bränsleledningen på landbacken. Läckan kunde dock åtgärdas relativt snabbt vilket gjorde att uppskjutningen kunde ske under fredagen.

Under nedräkningen inför uppskjutningen skedde allt planenligt och själva tankningen av bärraketen påbörjades strax efter åtta, svensk tid, på fredagsmorgonen. Tankningsprocessen fortlöpte sedan enligt plan och efter drygt två timmar var raketen färdigtankad.

Vädret hängde dock som ett orosmoln över hela nedräkningen och det fanns en farhåga att det skulle åska vid stunden för uppskjutningen. Vädret höll sig dock på bra humör och även fast det regnade kunde Soyuzraketen lyfta planenligt klockan 12:30, svensk tid.

Själva resan till omloppsbana gick även den enligt plan och efter nästan fyra timmar separerade satelliterna från det översta raketstaget.

Uppskjutningen

2011-10-20

Soyuzraketen på plats.
Soyuzraketen på plats.
Foto: ESA.
Torsdagens planerade uppskjutning av en Soyuzraket från Franska Guyana fick ställas efter att en bränsleläcka hade uppstått under tankningsprocessen. Läckan uppstod under tankningen av Soyuzraketen och medförde att nedräkningen stoppades. Då uppskjutningsfönstret endast var en sekund långt innebar det hela att torsdagens uppskjutningstillfälle försvann.

Läckan upptäcktes genom att trycket i bränsleledningen sjunk och efter felsökning stod det klart att läckan fanns på "landsidan" och inte ombord på raketen. Detta är positiva nyheter då det gör att läckan är lättare att åtgärda.

Ny uppskjutningstid är satt till på fredag, den 21 oktober, klockan 12:30.26, svensk tid. Om uppskjutningen sker som planerat kommer separationen mellan satelliterna och det översta raketsteget ske klockan 16:22, svensk tid, och klockan 11:30, svensk tid, kommer den mobila skyddshall som omger raketen att backa undan.

Bränsletankningen kommer påbörjas strax efter klockan åtta, svensk tid, och ta två timmar och en kvart.

Uppskjutningen och separationen kommer senas direkt på ESA TV.

2011-10-20

På grund av problem som uppstod under tankningen är dagens planerade Soyuzuppskjutning framflyttad minst ett dygn. Mer information under dagen.

2011-10-20

Idag är det dags för den första Soyuzuppskjutningen från Sydamerika. Uppskjutningsplats är ESAs uppskjutningsbas i Franska Guyana vid Atlantkusten. Uppskjutningsplattan som kommer användas är helt nybyggd och således specialbyggd för att klara av Soyuzraketer. Tidigare i veckan genomfördes en nedräkningssimulering där alla steg i nedräkningen gicks igenom och alla system ombord på raketen kontrollerades. Simuleringen och testen utfördes till fulles och klartecken för dagens uppskjutning kunde ges.

Viktiga tider att hålla koll på är uppskjutningen klockan 12:34.28, svensk tid, samt separationen mellan satelliterna och det översta raketsteget klockan 16:26, svensk tid. Klockan 11:34, svensk tid, kommer den mobila skyddshall som omger raketen att backa undan. Bränsletankningen kommer påbörjas strax efter klockan åtta, svensk tid, och ta två timmar och en kvart.

Fregatsteget kommer gå över till intern strömförsörjning fem minuter innan start och Soyuz kommer följa efter och gå över på intern strömförsörjning 40 sekunder innan start. Full kraft på motorerna kommer uppnås tre sekunder innan start.

ESA TV kommer sända mellan klockan 11:30 och 13:25, svensk tid, samt mellan klockan 15:40 och 17:00, svensk tid.

Väderutsikterna inför uppskjutningen är goda med endast lätta vindar. Om det inte skulle gå att lyfta idag finns både fredag och söndag som reservdagar. Dagens uppskjutningsfönster som finns tillgängligt är endast en sekund långt.

Utrullningen av raketen till startplattan

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.