Foton-M3
- Uppdragsdata -
Uppdrag: Foton-M3.
Uppskjutning: 14 september 2007 kl. 13:00.
Bärraket: Soyuz-U.
Uppdragslängd: 12 dagar.
- Mer läsning -

Foton-M3 startsida/nyheter.
Info. om exprimenten ombord.
ESAs rymdsonder.

www.astrowebb.com
 
ESA| Foton-M3
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2007-09-16

Totalt finns det 40 olika experiment ombord på Foton-M3 med en total vikt av 400 kilo. Dessa experiment kommer att tillbringa 12 dagar i mikrogravitation och visa kommer även utsättas för rymdens stränga miljö. Experimenten spänner över en stor del av de vetenskapliga disciplinerna. bland annat ingår experiment inom biologi, tillväxt av proteinkristaller, vätskors fysik, stråldosimetri och exobiologi (liv bortom jorden) och meteorstudier. Gällande de tekniska experimenten kan dessa leda till effektivare oljeutvinningsprocesser, effektivare värmekontrollsystem och bättre halvledarlegeringar.

Det finns även en vattenhabitat där man ska studera effekten av mikrogravitation på en encellig organism, Euglena gracilis, och en liten ciklidfisk. Man har även ett experiment inom cellbiologi där man ska studera mikrogravitationens påverkan på bindvävsceller, benbildande respektive bennedbrytande celler samt strålningens skadliga påverkan på hudvävnad.

Man kommer även mäta prestanda och egenskaper hos nya konstruktioner av värmeledningar. Förhoppningsvis ska detta leda till att man kan minska massan och komplexiteten hos värmekontrollsystem som används i rymden.

Experimentet Biopan.
Experimentet Biopan.
Foto: ESA.

Monterade på Fotons värmesköld sitter experimenten Stone-6 och Lithopanspermia som går ut på att exponera stenbitar innehållande levande organismer för de extrema temperaturer och tryck som uppstår under återinträdet. På utsidan av Foton sitter en experimentell fleranvändarenhet, Biopan. Biopan innehåller 10 experiment som kommer att exponeras för miljön i rymden under hela uppdragets längd.

Ett annat experiment som sitter på utsidan av Foton är Young Engineers' Satellite (YES2). YES2 är utvecklad i samarbete med 450 studenter från olika delar av världen och nyttolasten väger 36 kilo. Den 25 september skall YES2 veckla ut den längsta lina som någonsin flugit i rymden. Linan kommer fullt utvecklad att vara 30 kilometer lång. En liten kapsel för återinträde som frigörs från linans ände skall användas för att demonstrera möjligheten att återföra små nyttolaster till jorden för en bråkdel av kostnaden för nuvarande metoder. Tanken är att linan skall sänka satellitens bana.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.