www.astrowebb.com
 
Clipper| Rysslands nya rymdfärja
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2006-01-25

Enligt Rysslands rymdorgan så kommer den första bemannade färden med en nya ryska rymdfärjan Clipper ske år 2012. Clipper är tänkt att ersätta Ryssland trotjänare Soyuz. I motsats till Soyuz är Clipper mer en rymdfärja som kommer att vara återanvändbar. Man kommer även att kunna frakta upp omkring 12 ton material jämfört med Soyuzs två ton. Som mest kommer Clipper att kunna forsla sex personer till ISS.

Innan den första bemannade färden kommer man att göra en eller flera obemannade flygningar år 2012.

Förutom att användas som fraktfarkost till ISS är det tänkt att Clipper ska kunna användas i den privata sektorn. Exempelvis ska privata intressenter kunna använda Clipper som en fraktfarkost till en eventuell framtida privat rymdstation eller till att transporttera egen personal och/eller material till ISS.

2005-12-07

Rymdfärjan Clipper.
Rymdfärjan Clipper.
Foto: RSC Energia.

Mer läsning
Diskutera i Astroforumet.
Crew Exploration Vehicle (CEV).
ISS.

Ansvariga ministrar i ESAs medlemsländer beslutade i veckan att man inte ska sponsra Rysslands Clipperprojekt med 51 miljoner Euro under en tvåårsperiod. Anledningen är att man anser att man inte skulle få tillräckligt mycket att säga till om.

Clipper är Rysslands nya rymdfärja som ska kunna ta en besättning på upp till sex personer och 500 kilogram last. Förutom en bemannad rymdfartkost ingår även en fraktmodul och ny Soyuzraket. Primärt är det tänkt att Clipper ska användas för att transportera människor till och från ISS. Fraktmodulen i samma uppskjutningssystem kommer att kunna frakta upp till 15 ton material och förnödenheter till rymdstationen.

Clipper kommer dock inte själv att kunna ta sig upp till ISS utan kommer att docka med en modul vid namn Parom som kommer att vara stationerad vid ISS. Planen bygger på att när Clipper har lyft kommer Parom att möta upp rymdfärjan och transportera Clipper den sista biten till rymdstationen.

Rysslands hoppas att man ska kunna sänka kostnaderna för en uppskjutning och minska påfrestningarna för kosmonauterna vid starten genom att använda Clipper. Speciellt det senare är intressant då det betyder att rymdturister inte behåller vara lika tränade som idag.

Modulen Parom.
Modulen Parom.
Foto: RSC Energia.

Clipper finns än så länge ännu bara på ritbordet, precis som NASAs CEV, och ännu är inte alla detaljer angående teknik och design klara. Bland annat har man ännu inte bestämt vilken typ av värmeskydd man ska använda. Eventuellt kommer man att använda plattor precis som USA gör på rymdfärjorna. Ett annat alternativ är en värmesköld liknade den som användes på Apollokapseln och som NASA kommer att använda på CEVn.

Precis som CEVn kan Clipper i framtiden användas för resor till månen genom att man dockar en månlandare och en raket. Dessa planer finns redan, men ligger längre in i framtiden. Det är även tänkt att Clipper ska kunna användas som besättningsmodul i en större rymdfarkost för resor till Mars och längre bort. För att klara resan till Mars kommer man använda stora solpaneler som kommer att byggas upp runtomkring Clipper.

Precis som USA planerar att göra kommer Ryssarna att använda två nya typer av Soyuzraketer. En som kommer att användas för att skjuta upp fraktmodulen och en som kommer att användas för att skjuta upp besättningsmodulen.

Clipper
- Clipper -

Vad: Rymdfärja.
Besättning: 0 - 6 personer.
Första uppskjutning: 2012.
Första bemannade: 2013.
Projektstart: 2000.
Vikt vid start: 13 ton.
Längd: 10 meter.
Diameter (max): 3,06 meter.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.