www.astrowebb.com
 
Ingen lösning på bränsletankproblemet

-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2005-08-11

Bränsletank
Bränsletank nummer 119.
Foto: NASA.

En första rapport om Discoverys Bränsletank visar att betydligt mindre isolering än förväntat lossnade. Totalt hade man fem relativt stora biten som lossnade. Det som fortfarande oroar är den stora biten (cirka en meter lång) som lossande under starten.

Än vet man inte varför isoleringen lossnade, men troligen var det inget specifikt med just Discovery bränsletank. Om man har otur kan detta betyda att alla tillverkade och omgjorda bränsletankar de senaste åren kan ha samma fel. Detta betyder i så fall att man måste göra mindre förändringar på alla dessa tankar. Med andra ord ser det inte ljust ut när det gäller uppskjutningsfönstret i slutet av september.

Det fick dock en liten möjlighet för en enkel lösning på problemet, men det är inget troligt. Om man skulle finns en enkel lösning gäller det att man löser det hela inom en vecka för att Atlantis STS-121 ska kunna lyfta i slutet av september.

På den ljusa sidan är att man vet varifrån isolering lossnar och hur mycket. Detta gör att man vet var man ska satsa på att förebygga det hela.

Samtidigt som man arbetar på kortsiktiga lösningar arbetar man även på att lossna problemet på långtsikt. En idé man arbetar med är att helt ta bort den ramp som löper på utsidan av bränsletanken och varifrån isoleringen lossnade.

Läs mer om rymdfärjorna >>>
Läs mer om Discovery STS-114 >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.