www.astrowebb.com
 
Discovery har förflyttas till VAB
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2012-03-10

Discovery på väg in i monteringshallen.
Discovery på väg in i monteringshallen.

Foto
: Nasa.
På fredagen var det återigen dags för två av rymdfärjorna att byta plats. Denna gång var det Discovery och Atlantis som skiftade läge. Discovery förflyttades från flyghangar 1 till monteringshallen och Atlantis gjorde den omvända resan. Att Nasa varit tvungen att flytta rymdfärjorna fram och tillbaka mellan monteringshallen och flyghangarerna beror på att man bara har tillgång till två stycken av de tre flyghangarerna som finns. Den tredje flyghangaren är för närvarande uthyrd till Boeing.

Anledningen till fredagens flytt, som skedde på årsdagen av Discoverys sista återkomst från rymden, var att Discovery nu är färdig inför hennes sista flygning, som kommer ta henne till Smithsonians National Air and Space Museum i Washington D.C. Under arbetet med att göra henne redo har bland annat alla system som innehåller väska töms, motorerna byta ut till replikor och allt som ansett som farligt för ett museiföremål plockas bort. Att motorerna plockas bort beror på att ena raketstget i Nasas nya raket kommer använda samma typ av motorer. Därför vill Nasa ta tillvara så mycket som möjligt av det man har.

Discovery kommer nu tillbringa dryga månaden i monteringshallen innan ett av Nasas specialbyggda Boeingplan (747) kommer ta henne till landets huvudstad och Smithsonians. Den tre timmar långa flygresan är planerad att påbörjas klockan 13:00, svensk tid, den 17 april. Som förberedelse inför Discoverys ankomst har Enterprice förflyttas från Smithsonians till Intrepid Sea, Air & Space Museum i New York.

Endeavour kommer genomföra sin sista flygning i slutet av året och målet kommer då vara California Science Center i Kalifornien.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.