www.astrowebb.com
 
Atlantis har förflyttas till VAB
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2012-02-02

Endeavour ute i det fria.
Artistbild av Grail.
Foto: NASA.

Efter Atlantis flytt till den vertikala monteringshallen (VAB) i slutet på förra månaden var det dags på onsdagen för systerfärjan Endeavour att flyttas till flyghangar 2, samma flyghangar som Atlantis tidigare stod i.

Förflyttningen av Endeavour kommer sex månader efter att hon flyttades till VAB och genomförs för att kunna förberedda rymdfärjan inför hennes sista flygning. En flygning som är planerad till mitten av september i år och kommer ta henne till California Science Center i Los Angeles, Kalifornien i USA.

Under denna sista fas av förberedelsearbetet inför denna sista flygning kommer bland annat Endeavours elkraftsystem och andra system stängas av för sista gången i mitten av Mars. Samma öde har redan drabbat Discorevy. Tanken är att även Discorevy ska få sin sista flygtur detta år men den kommer ske redan under försommaren. Discorevy kommer dock flyga norrut till Washington D.C och Smithsonian’s National Air and Space Museum.

Endeavour påväg in i hangaren.
Endeavour påväg in i hangaren.
Foto: NASA.

Att förflyttningen av Endeavour har dröjt, sett till när Atlantis lämnade flyghangaren, beror på att en del arbete behövdes utföras i flyghangaren och detta arbete krävde att nämnda hangar var tom.

När väl Endeavour hade förflyttas från VAB kunde Atlantis på torsdagen förflyttas från sin temporära plats i VAB till det "höglager" inom samma byggnad som Endeavour tidigare stod. Förflyttningen krävde att Atlantis gjorde en kort sväng utanför monteringshallen vilket gav personal och lyckliga besökare ett utmärkt fototillfälle.

Gällande Atlantis visit i monteringshallen beräknas denna pågå till slutet av mars då hon kommer byta plats med Discorevy. Discorevy befinner sig för närvarande i flyghangar 1. Tanken är att Discorevy kommer förflyttas från flyghangar 1 i slutet av april för att tillbringa sina sista veckor på Kennedy Space Center i VAB. Planen är sedan att Discorevy kommer flygas till Washington D.C den 17 april i år.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.