www.astrowebb.com
 
Atlantis har förflyttas till VAB
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2012-01-20

Atlantis i VAB.
Atlantis i VAB.
Foto: NASA TV.

Under fredagen förflyttades rymdfärjan Atlantis från sin flyghangar till den vertikala monteringshallen (VAB). Förflyttningen genomfördes för att frigöra plats i den flyghangar som Atlantis befunnit sig i. Förflyttningen genomfördes på morgonen, lokal tid, och skedde utan problem. Väl i monteringshallen gjorde Atlantis sällskap med sin systerfärja Endeavour. Under sin tid i monteringshallen kommer Atlantis förvaras i ett av höglagren.

De båda rymdfärjorna kommer dock inte vara tillsammans särskilt länge då Endeavour om dryga veckan kommer förflyttas till flyghangar 2, där Atlantis tidigare stod, för att förberedas inför flytten till Kalifornien. Att rymdfärjorna måste flyttas runt mellan monteringshallen och flyghangarerna beror på att Nasa hyrt ut flyghangar 3 till Boeing.

Atlantis nya hem från och med 2013.
Atlantis nya hem från och med 2013.
Bild: NASA.

I flyghangar 1 finns för närvarande Discorevy och i veckan som gått har ett skydd monteras på bakänden på rymdfärjan som förberedelse inför flygresan till Washington D.C och Smithsonian. Förutom att skydda bakändan ger skyddet även bättre aerodynamiska egenskaper.

Förutom förflyttningen av Atlantis har ett annat viktigt steg gällande framtiden för Atlantis tagits i veckan. Detta är det första symbolistiska spadtaget av den utställningshall på Kennedy Space Center Visitor Complex där Atlantis kommer visas för allmänheten. Utställningshallen, som beräknas kosta motsvarande drygt 700 miljoner kronor, kommer vara på 6000 kvadratmeter och invigningen är planerad till sommaren 2013.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.