www.astrowebb.com
 
Rymdfärjeprogrammet 30 år
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-04-12

Columbia STS-1 lyfter.
Columbia STS-1 lyfter.
Foto: NASA.

D
et är inte bara människans förta trevande steg ut i rymden som har jubileum idag utan även rymdfärjeprogrammet har jubileum idag. För det var den 12 april 1981 som John Young och Bob Crippen klev ombord på Columbia och genomförde STS-1. Flygningen var den första i ett av rymdhistoriens mest långlivade program som efter 30 år genererat 133 uppskjutningar och som innan året är slut kommer ha genererat sina två sista flygningar.

Under dem 30 år som gått sedan den första flygningen har rymdfärjorna bidragit till att placera ut satelliter i omloppsbana, hämtat hem satelliter, placerat ut rymdteleskop, utföra vetenskaplig forskning, bygga en rymdstation samt att bara några år efter Kalla Krigets slut förenat amerikaner och ryssar i rymden. Rymdfärjorna har under alla sina år visat på sin unika förmåga att dels ta upp stora mängder nyttolast till LEO (låg omloppsbana) och dels hämta hem stora mängder nyttolast till jorden. Speciellt förmågan att hämta hem stora mängder nyttolast vid ett och samma tillfälle har gjort rymdfärjan unik.

Dagens trettioårsjubileum är dock inte bara av glädje då rymdfärjeprogrammet om bara några månader är historia och framtiden för speciellt USAs rymdprogram är oklar. För med nedläggningen av Constellationprogrammet finns det inget klart mål, mer än ISS, vad USA vill med Nasa. Även Ryssland svävar på målet och precis som i USA är det pengar och politiska särintressen som lägger krockben. Helt mörkt ser det dock inte ut då flera olika rymdsonder är på gång och Kina fortsätter sin utstakade plan för sitt bemannade rymdprogram. Flera privata ambitioner att bygga rymdfarkoster sprider också lite ljus men för att lämna LEO behövs statliga pengar.

Men nu ska vi inte måla allt i svart denna kombinerade 50- och 30-årsdag utan istället ska vi fira allt det som rymdteknologin har gett oss under dessa år. Passa även på att titta på NASA TV under eftermiddagen och kvällen då kanalen sänder en stor mängd program med anledning av dagens årsdagar.

Uppskjutningen av Columbia STS-1
 

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.