www.astrowebb.com
 
Krönika | Vi får aldrig glömma
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2011-01-27

Foto: NASA.
Foto: NASA.

Den 27 januari 2011 är av Nasa utsedd till årets minnesdag över astronauter som dött i tjänsten. Främst handlar det om astronauterna Virgil Grissom, Edward White, Roger Chaffee, Francis Scobee, Michael Smith, Ellison Onizuka, Judith Resnik, Ronald McNair, Sharon Christa McAuliffe, Gregory Jarvis, Rick Husband, William C. McCool, David M. Brown, Kalpana Chawla, Michael Anderson, Laurel Clark och Ilan Ramon. Detta då alla dessa män och kvinnor har dött i tjänst under ett rymduppdrag eller under träning inför ett. Anledningen till att den 27 januari har utsetts till årets minnesdag är att olyckan med Apollo 1 skedde detta datum 1967 klockan 18:31, lokal tid. Svensk tid inträffade olyckan klockan 00:31 den 28 januari.

Den 28 januari är även datumet som gäller för Challenger STS-51L och i år är det 25 år sedan Challengerhaveriet och det första hårda slaget mot rymdfärjeprogrammet. Challengerhaveriet var förutom en tragedi för anhöriga, vänner och Nasa även den första rymdrelaterade olyckan som direktsändes och som på nära håll visade riskerna med utforskningen av rymden. Haveriet var även ett uppvaknande för Nasa även om det 17 år senare skulle visa sig vara ett tillfället uppvaknande.

För den 1 februari 2003 var det igen dags för en tragisk rymdrelaterad händelse då rymdfärjan Columbia förolyckades femton minuter innan landning. I grunden berodde både Challengerhaveriet och Columbiahaveriet på samma sak - Nasas organisation, ledarskap och brist på att ta hand om problem som rapporteras in av anställda.

Astronaut
Foto: NASA.

Av dessa tre olyckor är Columbiahaveriet den enda av dessa tre som jag upplevt direkt och följt från den där söndagseftermiddagen för åtta år sedan genom presskonferenser, rapporter, uttalande och rekonstruktioner fram till idag och vid den här tiden varje år tänker jag alltid tillbaka på den där söndagseftermiddagen för åtta år sedan, vad jag kände och vad jag tänkte.

Jag kommer alltid komma ihåg orden ”Columbia, Houston, UHF comm check.", tystnaden och till slut flygledarens ord ”Lock the doors”. Jag minns även videofilmen av när Columbia bryts upp över Texas, USA.

Ett annat starkt minne från dagarna efter haveriet är när dåvarande chefen för rymdfärjeprogrammet Ronald Dittemore under en presskonferens håller en bit isolering från den externa bränsletanken i handen och smular sönder denna och upprepade gånger säger "Det måste vara något annat, det måste vara något annat".

Mitt starkaste minne av det hela kommer dock alltid vara ”Columbia, Houston, UHF comm check." och den kusliga tystnaden som följde därefter, en tystnad som jag aldrig vill uppleva igen.

Samtidigt som vi minns dessa astronauter får vi inte glömma kosmonauterna Valentin Bondarenko, Vladimir Mikhailovich Komarov, Georgi Timofeyevich Dobrovolsky, Viktor Ivanovich Patsayev och Vladislav Nikolayevich Volkov som även dessa alla gav sitt liv för rymdutforskningen.

| Johnny Rönnberg
| januari 2011

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.