www.astrowebb.com
 
Hur ser NASAs framtid ut?
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2009-10-26

Ares 1-X.
Ares 1-X
.
Foto: NASA.

I
slutet på förra veckan kom den så kallade Augustine-kommissionen med sin slutrapport. Redan ibörjan av september kom kommissionen med en sammanfattning av slutrapporten där fem stycken förslag till beslut presenterades. Detta gör att det inte var några överraskade inslag i slutrapporten. Kommissionen är dock noga med att tydliggöra att det inte är några rekommendationer man kommer med utan förslag. Det lyser dock igenom rätt klart att Ares 1-raketen inte är någon favorit bland kommissionens medlemmar.

Den allmänna ståndpunkten bland personer som uttalat sig i media och på bloggar verkar även den följa kommissionens favoritförslag. Detta förslag är förslag nummer 4 som föreslår att Ares 1 läggs ner och den privata sektorn får bygga en farkost för transport av människor upp till låg omloppsbana. NASA utvecklar sedan en raket för att få tunga nyttolaster till låg omloppsbana samtidigt som ISS-projektet förlängs till 2020. En månlandning skulle i detta förslag ske under andra halvan av 2020-talet. En bemannad marslandning ligger ännu längre fram och ingen tidsram för denna ges.

Efter att slutrapporten nu är lämnad är det upp till Obama-administrationen att komma med ett förslag om vad man vill göra med USAs bemannade rymdprogram. Förhoppningsvis tar det inte lika lång tid som utnämningen av ny NASA-administrator tidigare i år.

Ladda ner slutrapporten (engelska) >>>
Läs om förslagen och ladda ner sammanfattningsrapporten >>>

Nu tänkte jag göra ett avsteg från att bara förmedla nyheter och själv ge mig in i debatten.

Saturn V (Apollo 14).
Saturn V (Apollo 14)
.
Foto: NASA.

Själv tillhör även jag den grupp som tycker att förslag 4 är det bästa av förslagen som presenteras. Dock anser jag att en permanent bemannad månbas och senare en bemannad marsbas är det som måste vara det långsiktiga målet. För att bara göra om Apollo-projektet och enstaka bemannade landningar på asteroider tar inte det bemannade rymdprogrammet framåt. En bemannad landning på en asteroid ligger även så långt fram i tiden att det i dagsläget är fånigt att ha det som ett realistiskt näralternativ. En månbas ger även människan en perfekt plattform ut i rymden samtidigt som jorden och dess säkerhet finns nära. En bas på månen är även mer realistiskt, både tekniskt och ekonomiskt, i det korta perspektivet än en dito på Mars.

Det är även genom att lära oss från misstagen från ISS-projektet och en framtida bemannad månbas som resor längre ut i solsystemet och längre ut kan göras säkrare. En framkomlig väg är med andra ord att fortsätta med ISS-projektet, mer internationellt samarbete (både mellan länder och mellan länder och privata sektorn) samt satsa på en permanent bemannad månbas för att i ett senare skedde fortsätta till Mars och längre bort. En månbas borde vara möjlig att färdigställa under 2020-talet. Det allra viktigaste dock är att en långsiktig plan, som inte ändras vid nästa amerikanska presidentval, tas fram för NASA och dess bemannade rymdprogram. Denna plan ska ha realistiska mål inom en realistisk tidsram samtidigt som rymdutforskningen och vetenskapen främjas.

Allra helst ska en gemensam plan för alla världens stora rymdorganisationer med fokus på samarbete och långsiktighet tas fram, detta är nog än så länge bara en dröm.

| Johnny Rönnberg

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.