www.astrowebb.com
 
Hubbleteleskopet
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2008-10-09

Arbetet med att aktivera Hubbles reservsystem drar ut på tiden och teknikerna gör nu bedömningen att överkopplingen inte kommer ske förrän på onsdag nästa vecka. Anledningen är att arbetet har visat sig vara mer komplicerat än vad NASA trodde samt att teknikerna vill utföra fler tester innan reservsystemet kopplas in.

Trots förseningen är Hubbleteamet övertygade om att reservsystemet kommer fungera som planerat och Hubbleteleskopet kommer kunna återgå till sina normala operationer. Hubbleteamet har även meddelat att i dagsläget ser det ut som att de kommer vara klara med testerna av Science Instrument Control and Data Handling Unit (SI C&DH) i tid för att stödja en uppskjutning av Atlantis STS-125 i mitten av februari.

2008-10-06

Arbetet med att koppla över på Hubbleteleskopet till reservsystemet (sida B) har fortlöpt under den senaste veckan. Förutom att kontrollera att reservsystemet fungerar har teknikerna "torrkört" en övergång nere på jorden. Hittills har alla tester och "torrkörningar" utfallit till belåtenhet och om allt går som planerat kommer Hubbleteleskopet flyttas över till reservsystemet under onsdagen. Om överflyttningen går som förväntat kommer Hubbles vetenskapliga arbete kunna återupptas inom den närmsta tiden.

Gällande grundorsaken har den utredning som tillsatts ännu inte funnit någon trolig orsak till varför Hubbleteleskopets huvudstyrsystem för de vetenskapliga instrumenten slutade fungera för drygt en vecka sedan. Samtidigt är det hela inte helt oväntat heller då systemet har körs oavbrutet i 18 år samt att komponenterna utvecklar en hel del värme som fortkortar livstiden på samma komponenter.

2008-09-30

Till vänster syns dörren med SI C&DH. Till höger syns bås 10.
Till vänster syns dörren med SI C&DH. Till höger syns bås 10.
Foto: NASA.

Vid presskonferensen på måndagseftermiddagen, lokal tid, meddelade NASA officiellt att Atlantis STS-125s uppdrag till Hubbleteleskopet är framflyttat. Det är fortfarande för tidigt att säga hur lång förseningen blir men allt pekar mot en uppskjutning tidigaste i mitten av februari. Orsaken till förseningen är att en av Hubbleteleskopets huvudenheter har slutat fungera. Enheten det gäller är sida A av Science Instrument Control and Data Handling Unit (SI C&DH). Enheten är den huvudkomponent som driftar teleskopets vetenskapliga instrument. Bland uppgifterna ingår att samordna de olika instrumentet ombord, spela in data från instrumenten samt sända vetenskapliga och tekniska data till markkontrollen på jorden. Varför enheten har slutat fungera är i dagsläget okänt, dock står det klart att det inte går att reparera den utan att enheten måste bytas ut.

Då det är sida A som slutat fungera betyder att reservsystemet, sida B, finns kvar att koppla över till. Problemet med SI C&DH sida B är att den inte varit i drift under tiden Hubble befunnit sig i rymden. Senaste gången sida B testades var innan uppskjutningen på sent 1980-tal alternativt tidigt 1990-tal. Med andra ord är det osäkert om sida B kommer gå igång planenligt. Även om uppstarten senare denna vecka/tidigt nästa vecka skulle gå planenligt löser det bara den akuta situationen. Detta då Hubble skulle stå utan ett reservsystem gällande SI C&DH. Innan uppstarten av sida B vill teknikerna utföra provöverkopplingar/probuppstarter på den Hubblereplika som finns på jorden. Anledningen är att flera andra av teleskopets huvudsystem måste kopplas över till B-sidan. Under överkopplingen till sida B kommer Hubble vara i "safe mode".

Tur i oturen är att NASA har en färdig SI C&DH som står redo att levereras till Hubble. NASA har även beslutat att skicka upp den SI C&DH som finns i reserv nere på marken. Innan den kan skickas upp måste den dock testas grundligt för att klargöra att det inte finns några problem med den. Testningen och det faktum att delar av STS-125s uppdrag måste planeras om gör att förseningen drar ut på tiden.

Gällande demonteringen av den gamla enheten och installationen av den nya enheten anses manövern vara en relativt lätt. Detta då SI C&DHen sitter på dörren på bås 10. Det är samma bås som gyroskopen sitter i vilket gör att besättningen har erfarenhet av den delen av Hubble. Total tidsåtgång för utbytet beräknas till omkring två timmar och troligtvis kommer det kunna frigöras tid under rymdpromenad 5 utan att andra arbetsuppgifter blir alltför lidande. Då sida A och B sitter ihop i samma enhet kommer båda sidorna bytas ut. Vikten på SI C&DH är ungefär 15 kilo.

Då STS-125 är ett fristående uppdrag kommer påverkan på kommande ISS-uppdrag vara minimal. När det gäller STS-126 kommer Endeavour med största sannolikhet lyfta som planerat i mitten av november. Hur nästa års uppdrag kommer påverkas är lite mer osäkert då det beror på när STS-125 lyfter. Det finns dock inget som hindrar att flera rymdfärjeuppdrag till ISS lyfter innan STS-125 lyfter. Ett beslut angående STS-126 kommer tas senast nästa fredag. Större påverkan kan förseningen ha på Constellationprogrammet då en del av hårdvaran som används inom rymdfärjeprogrammet, bland annat startplatta B och en av de mobila transportvagnarna, behövs tas över av Constellationprogrammet för ombyggnad för att passa Aresraketerna.

Om uppskjutningen av STS-125 drar ut på tiden kommer Atlantis köras tillbaka till monteringshallen då NASA inte vill ha en rymdfärja stående ute på startplattan för länge.

Kostnaden för Hubbleprogrammet på grund av förseningen är ungefär 65 miljoner kronor i månaden. För rymdfärjeprogrammet är kostnadsökningen på grund av förseningen minimal.

2008-09-29 | 19:00

I slutet av förra veckan uppstod ett allvarligt problem ombord på Hubbleteleskopet. Problemet består i att "sida A" av teleskopets kontrollsystem har lagt av. I klartext betyder detta att Hubble inte kan sända några vetenskapliga data till jorden eller utföra något vetenskapligt arbete. Det finns dock ett reservsystem, "sida B", som Hubbleteamet planerar att byta över till i slutet av veckan. Reservsystemet har dock aldrig testas i rymden och det är osäkert om det kommer fungera. Även om reservsystemet kommer gå igång planenligt kvarstår problemet i sådana fall att det inte finns något reservsystem för reservsystemet. NASA har dock en färdig kontrollenhet på marken som skulle kunna skickas upp och ersätta huvudsystemet. Denna kontrollenhet måste dockas genomgå tester innan en eventuell uppskjutning. STS-125s besättningen kommer även behöva träna på installationen av kontrollenheten.

Om NASA beslutar att skicka upp denna kontrollenhet med STS-125, vilket är troligt, kommer Atlantis uppskjutning försenas kraftigt. En första analys gör gällande att STS-125 i sådana fall inte kommer lyfta förrän tidigaste i mitten av februari nästa år. Vad som händer med STS-126 i en sådant läge är osäkert. En plan är att skicka upp STS-126 som planerat i november och låta Discovery (STS-119) fungera som räddningsuppdrag för STS-125.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.