www.astrowebb.com
 
Hubbleteleskopet
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2008-10-31

Arp 147
Arp 147.
Foto: ESA/NASA.

Det första fotografiet från Hubbleteleskopet sedan återstaren har nu offentliggjorts. Fotografiet är taget av instrumentet Wide Field Planetary Camera 2 (WFPC2) och enligt ESA är fotografiet en tiopoängare. Fotografiet föreställer pargalaxerna Arp 147. Även om Hubbleteamet nu fått igång WFPC2 återstår arbetet med att återstarta övriga vetenskapliga instrument. Förhoppningsvis kommer dessa att kunna återstartas inom den närmsta veckan.

2008-10-23

Hubbleteamet har återupptagit arbetet med att återaktivera Hubbleteleskopets vetenskapliga instrument. Arbetet återupptogs denna vecka efter att teknikerna kommit fram till att förra veckans problem inte har inneburit några permanenta skador på Hubble. När det gäller orsaken till förra veckans problem anses det hela vara normalt för elektronik som inte varit igång på 18 år. Det finns även en risk att den vetenskapliga huvuddatorn kommer gå in i "safe mode" igen, detta är dock inget som ska kunna skada teleskopet i det långa loppet.

Hittills har Advanced Camera for Surveys återaktiveras utan problem och de andra vetenskapliga instrumenten kommer startas upp ett efter ett. Om uppstarten går som planerat kommer den kritiska punkten inträffa under fredagen. Det är då som återuppstarten kommer komma till samma punkt som då förra veckans problemen uppstod. Om inget händer kommer alla instrument vara igång i slutet av denna vecka eller i början av nästa. Detta innebär att det vetenskapliga arbetet kommer kunna återupptas senast under nästa vecka.

2008-10-17

På fredagseftermiddagen rapporterade NASA att alla instrument ombord på Hubbleteleskopet har satts i säkerhetsläge (safe mode). Anledningen är två tekniska problem som inträffade under arbetet med att återstarta instrumenten ombord. Uppstarten gick normalt för instrumenten Wide Field Planetary Camera 2 and the Near Infrared Camera och Multi Object Spectrometer men under uppstarten av Advanced Camera for Surveys uppstod ett spänningsfall ombord.

Ett tag senare förlorade teleskopet dator 486 kontakten med en dator inne i Science Instrument Control and Data Handling Unit (SI C&DH). Detta gjorde att teleskopet och alla instrument sattes i säkerhetsläge. Det är inte kartlagt om dessa två problem är sammankopplare. Arbetet med att hitta orsaken eller orsakerna till de uppstådda problemen pågår för fullt och det är inte känt hur lång tid detta arbete kommer ta.

2007-10-16

Hubble
Hubble.
Foto: NASA.

På onsdagsmorgonen, lokal tid, påbörjade personal på NASAs Goddard Space Flight Center arbetet med att koppla över Hubbleteleskopet från sida A till sida B på enheten Science Instrument Control and Data Handling Unit (SI C&DH). För att klara detta sattes teleskopet och alla dess instrumentet i säkerhetsläge (safe mode). Arbetet med att koppla över alla system tog ungefär 20 timmar. När detta var klart startades Advanced Camera for Surveys (ACS), Wide Field Planetary Camera 2 (WFPC2) och Near Infrared Camera och Multi-Object Spectrometer (NICMOS) ett efter ett upp från säkerhetsläget. Detta gjordes för att säkerställa att instrumenten hade ett fungerande interface med sida B på SI C&DH. När interfacet mellan alla instrument och SI C&DHn hade kontrolleras och resultatet var till belåtenhet sattes instrumenten återigen i säkerhetsläge.

Under torsdagskvällen, svensk tid, kommer alla system att återstartas och ett efter ett kopplas in på sida B. När detta är gjort kommer kalibrering av instrumenten att ske och under fredagen kommer astronomer kontrollera instrumenten och kalibreringen. Om allt går som planerat kommer alla instrument vara återstartade och försörjda via sia B på SI C&DHn under eftermiddagen eller kvällen på fredag.

2007-10-14

I morgon börjar ödesdagarna för Hubbleteleskopet. För vid lunchtid, svensk tid, kommer arbetet med att koppla över enheten Science Instrument Control and Data Handling Unit (SI C&DH) från sida A till sida B påbörjas. Själva arbetet med att skicka kommandon till teleskopet för överflyttningen beräknas ta resten av onsdagen i anspråk. När detta sedan är gjort vidtar arbetet med att gå igenom alla system ombord för att säkerställa att allt fungerar tillfredsställande. Nästa steg är att köra igång alla delsystem del för del.

Om allt går som planerat kommer den första dataöverföringen från ett vetenskapligt instrument via sida B på SI C&DH ske sent på torsdagskvällen, svensk tid. Om denna överföring går tillfredställande kommer den första vetenskapliga datan via sida B sändas på fredagsmorgonen. Med andra ord kommer Hubbleteleskopet, förhoppningsvis, vara redo för fortsatt vetenskapligt arbete under fredagen.

Gällande den SI C&DH som finns i reserv nere på jorden pågår i dagsläget arbetet med att finna och gå igenom all dokumentation gällande enheten som finns tillgänglig. Detta arbete är viktigt då reservenheten levererades till NASA 1992 och sedan dess har ingen arbetet med den. Förhoppningsvis kommer detta arbete vara klart inom några veckor och i början av november räknar Hubbleteamet med att ha en tidplan klar för test- och utvärderingsarbetet av enheten. Som det ser ut i dagsläget kommer detta arbete vara klart i tid för att stödja en uppskjutning av STS-125 i februari.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.