www.astrowebb.com
Lunar Reconnaissance Orbiter 
Uppdrag: Lunar Reconnaissance Orbiter/Lunar CRater Observation and Sensing Satellite.
Uppskjutning: Klockan 23:32 den 18 juni 2009.
Uppskjutningsplats: Startplatta 41.
Uppdragslängd: Minst ett år (LRO). fyra månader (LCROSS).
Bärraket: Atlas V.
Omloppsbana: 30 -216 kilometer.
- Mer läsning -
Startsida/Nyheter.
Info. om instrumenten.
LCROSS.
- Länkar -
Amerikanska rymdsonder
 
Månen| Lunar Reconnaissance Orbiter
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-09-17

Krater på månen fotograferad av LRO.
Krater på månen fotograferad av LRO.
Foto: NASA.

Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) har denna vecka avslutat test- och kalibreringsfasen av sitt uppdrag. Detta innebär att alla instrument ombord nu är kontrollerade och godkända vilket gör att den vetenskapliga fasen av uppdraget kan börja. Under det kommande året kommer LRO kartlägga månen i detalj och det främsta målet är att få fram en karta som kan användas för framtida bemannade och obemannade månlandningar. När denna andra fas av uppdraget är slutförd kommer LRO fortsätta sin kartläggning av månen men då med mer vetenskapliga mål.

Trots att den vetenskapliga fasen av uppdraget knappt har börjat har LRO och dess instrument redan kommit med flera intressanta upptäckter. Allt är dock bara en första bedömning av den insamlade datan men några slutsatser har forskarna redan kunnat göra. Bland annat har det framkommit att temperaturskillnaderna vid månens sydpol varierar mer än man tidigare trott. Detta beror inte bara på Solens inverkan utan även på det sätt som skuggpartier påverkar. Mätningar visar även att det finns en stor möjlighet för förekomst av vattenis i botten på kratrar som ligger i ständig skugga. Det finns även resultat som tyder på att det finns väte och vatten i dessa områden som ligger i städig skugga. Mer data behövs dock för att säkert fastställa förekomsten av vatten och väte. Temperaturmätningar visar även att dessa områden tillhör de kyligaste i solsystemet som mäts upp.

Att med hjälp av robotar eller människor utforska områdena som kan innehålla vattenis eller andra intressanta ämnen ser dock ut att bli en utmaning. Detta då radarmätningar visar en allt annat än jämn yta i botten på kratrar och andra intressanta områden. Istället är ytan ofta ojämn med höjdskillnader på flera meter på en kort sträcka vilket leder till branta backar.

Med tanke på den data som LRO samlat in sedan den framkomst till månen i slutet av juni kan vi nog vänta oss mycket intressanta data det kommande året.

När det gäller LCROSS kommer denna slå ner nära månens sydpol klockan 13:30, svensk tid, den 9 oktober. Några minuter senare kommer LRO flyga över området för att samla in data.

Äldre nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.