På månen
- Mer läsning -
Åter till månen.
Orion.
Bärraketerna - Ares I och V.
Översikt över månuppdraget.
Varför åka till månen?
Apolloprojektet.
G. Bushs rymdvision.
Auroraprogrammet
www.astrowebb.com
 
Orion
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


2006-09-25

NASA har gett Boeing i uppdrag att utveckla och bygga en fullskalemodell av den värmesköld som ska sitta på Orion. Kontraktet sträcker sig över 16 månader är värt 14 miljoner USD, ungefär 100 miljoner kronor. Boeing fick kontraktet för att man presenterade det mest kostnadseffektiva förslaget och för att NASA ansåg Boeings förslag på lösning vara den bästa.

Uppdraget som Boeing fått ska ses som fas två efter en tidigare fas där man tog fram riktlinjerna. Boeings uppdrag är i huvudsak att ta fram en grunddesign på en värmesköld samt bygga en fullskalig, fem meter i diameter, modell av värmeskölden.

Om allt går vägen är det meningen att Boeings värmesköld skall användas på den nya rymdfartkost, Orion, som bland annat ska ta människor till månen. Sedan tidigare är det klart att Lockheed Martin har huvudansvaret att bygga Orion.

2006-08-31

Artistbild över Orion.
Artistbild över Orion.
Bild: NASA.

NASA har valt Lockheed Martin att vara det företag som ska bygga den nya Orionfarkosten. Kontraktet är värt 3,9 miljarder USD och sträcker sig från den 8 september till och med den 7 september 2013. I korthet ska Lockheed Martin utveckla och bygga Orion, som ska användas att ta människor till ISS och till månen. Designen bygger på Apollokapseln med en stor skillnad att en stor del av farkosten är återanvändbar.

Orion är omkring 20 meter hög, inkl. nödraketsystemet, och kommer i tre olika utföranden. Dessa är en modell för resor till månen, en modell för resor till ISS och en modell för frakt av material. För att övervinna jordens dragningskraft kommer man att använda Ares 1 och Ares V.

Den första leveransen efter att utvecklingsfasen är slut kan ske så snart som 8 september, 2009 och under den kommande tio åren fram till 7 september, 2019 räknar man med att det totala ordervärdet inte kommer överstiga 3,5 miljarder USD.

2006-08-23

Under tisdagen, lokal tid, offentliggjorde NASA att, precis som Astrowebb skrev för ett tag sen, att CEV (crew exploration vehicle) namn är Orion. Offentliggörandet kom efter att radioamatörer snappat upp en sändning från rymdstationen ISS där Orion används som namn på CEVn. Meningen var att detta meddelande skulle gå på en kodad kanal, men av misstag gick det ut över den öppna publika kanelen.

Efter att nyheten hade fått spridning världen över bestämde NASA att gå ut med namnet tidigare än beräknat. Från början var det meningen att man skulle ha offentliggjort det hela i slutet av månaden i samband med att man offentliggör vilket företag som får bygga Orion. Om allt går som planerat kommer det första uppdraget gå till ISS senast år 2014 och det första månuppdraget gå av stapeln senast år 2020.

Namnet Orion är valt efter stjärnbilden Orion, som är en av de ljusstarkaste och mest lätthittade stjärnbilder. Namnet återknyter också till att man i alla tider använt stjärnorna för att navigera efter.

Läs mer om Orion >>>

2006-08-15

Emblemet som ska pryda NASAs nya månprogram - Orion.
Emblemet som ska pryda NASAs nya månprogram - Orion.
Bild: NASA/Collectspace.

Enligt uppgifter från collectSPACE.com har NASA beslutat om ett emblem till sitt nya Orionprogram. Emblemet är ännu inte officiellt men ska enligt collectSPACE finnas i ett internt NASA PM och följas av texten " approved" - "godkänd".

Som synes är bakgrunden svart med en mörk triangel, som ska återknuta till formen på kapseln. Stjärnorna syftar på stjärngruppen Orion och den blå cirkeln är både O:et i namnet Orion och en symbol för jorden.

Orion är namnet på NASAs månprogram som syftar till att landsätta uppemot sex människor på månen år 2018. Besättningen ska färdas i den nya farkosten CEV, som bygger på Apollokapseln. Vem som ska bygga kapseln är ännu inte klar, men det står mellan Lockheed Martin och Northrop Grumman/Boeing. Vinnaren väntas presenteras inom några veckor och en gissning är även att namnet Orion och emblemet kommer presenteras i samband med detta.

2006-07-22

Enligt inofficiella uppgifter kommer NASA döpa sitt nya månprogram till Projekt Orion. Uppgifter kommer ifrån att NASA har registrerat detta som ett varumärke. Enligt samma uppgifter kommer de farkoster som ska ta astronauter till månen, CEV, att döpas till Orion.

Innan NASA kommer gå ut officiellt vill man undanröja alla lagliga hinder och vara säkra på att man inte gör intrång på någon annans varumärke eller produkt. När denna kontroll kan vara klar är osäkert, men troligtvis kommer NASA presentera namnet i samband med att man utser vilket företag som ska få bygga de nya farkosterna, som ska kunna ta fyra personer till månen. Vem som får uppdraget kommer att tillkännages i vinter.

Tidigare i sommar tillkännagav NASA namnen på de raketer som ska ta Orion och tunga laster upp i omloppsbana och till månen. Namnen är Ares 1 och Ares V. Läs mer om raketerna >>>

2006-05-20

CEV
Kapseln på väg mot landning på Edwards flygbas, Kalifornien.
Bild: John Frassanito and Associates, NASA.

Orion
Orion bygger på samma grund som Apollokapseln fast bättre, större och säkrare. NASAs administrator, Griffin, refererar till den som "Apollo on steroids". I runda tal kommer Orion vara ungefär tre gånger större än Apollokapseln var. Bottendiametern kommer att vara fem och en halv meter. Den större storleken gör att man kommer att kunna ta besättningar på upp till sex personer, allt beroende på vad det är för uppdrag och hur mycket last man vill ha med sig.

Anledningen till att man väljer att gå tillbaka till en kapsellösning är att det både är säkrare, bättre och billigare än en rymdfärja. Säkerheten ligger främst i att kapseln är en egen enhet och kommer att ha ett räddningstorn som kommer att kunna skjuta i väg kapseln ifall något händer med bärraketen. En kapsel är även bättre formad för att återinträda i atmosfären än en rymdfärja. Även det faktum att värmepanelerna kommer vara skyddade av servicemodulen under tiden i rymden ger ett extraskydd. Till skillnad mot rymdfärjan som måste ha en lång landningsbana för att landa kommer CEV landa med fallskärmar, precis som Apollokapslarna. Orion kommer förutom kapseln bestå av en servicemodul där det man behöver för uppdraget kommer finnas. Man planerar även för att kunna landa både i vatten och på land. Uppe i rymden kommer Orion drivs av solpaneler. Som längst kommer den första versionen av CEVn kunna stanna uppe i ett halvår och sköta sig själv under hela denna tid.

Den stora fördelen med Orion är att den är flexibel och kommer att kunna användas till många olika uppdrag. Om allt går enligt planerna kommer den första Orion att lyfta år 2011 eller år 2012, dock senast år 2014. Allt beror på hur mycket pengar man får, dock är målsättning att ha ett sådant litet mellanrum som möjligt efter att rymdfärjorna gjort sitt sista uppdrag år 2010.

Planerna talar för att man ska kunna använda vara kapsel upp till tio gånger. Servicen som kommer att behövas utföras mellan varje ny uppskjutning kommer att vara billig och enkel.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.