www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2012-04-22

Efter en två dagar lång jakt på rymdstationen var det på söndagseftermiddagen dags för Progress 47 att docka med Pirsmodulen. Under dagarna som lett fram till dockningen har progresskapseln genomfört flera motortändningar för att anpassa sin omloppsbana till den som ISS har.

Själva den automatiska dockningen skedde på utsatt tid klockan 16:39, svensk tid, och utfördes helt enligt plan. Vid tidpunkten för dockningen befann sig farkosterna över norra Kina. Efter dockningen var det dags för de sedvanliga läcktesterna och efter lucköppningen kan sedan utlastningen av nära tre ton nyttolast ta sin början.

Nästa större event ombord kommer skede den 27 april då Soyuz TMA-22, med Dan Burbank, Anton Shkaplerov och Anatoly Ivanishin ombord, kommer utdocka från rymdstationen. Utdockningen är planerad till klockan 10:18, svensk tid. Motortändningen för att börja falla ur omloppsbana kommer ske klockan 12:49, svensk tid, samma dag och landningen klockan 13:45, svensk tid.

Den 3 maj är det sedan dags för SpaceXs Dragonkapsel att docka med rymdstationen och den 15 maj kommer Joe Acaba, Gennady Padalka och Sergei Revin ombord på Soyuz TMA-04M lyfta klockan 05:01, svensk tid, med ISS som mål.

Dockningen

2012-04-20

Progress 47 lyfter.
Progress 47 lyfter.
Foto: NASA TV.

På fredagseftermiddagen var det dags för årets andra obemannade Progressuppskjutning. Uppskjutningen var den 47de av en progressfarkost inom ISS-projektet. Uppskjutningen ägde rum från Baikonur Cosmodrome och skedde klockan 14:50.24, svensk tid. Uppskjutningen genomfördes planenligt och efter nio minuter hade kapseln nått sin första preliminära omloppsbana. När denna omloppsbana hade nåts fälldes solpanelerna och kommunikationsantennen ut och jakten på rymdstationen kunde börja.

Under de kommande två dagarna kommer flera motortändningar att ske för att anpassa Progress 47s omloppsbana till den som rymdstationen har. Om allt går som planerat kommer den automatiska dockningen med en av portarna på Pirsmodulen ske klockan 16:40, svensk tid, på söndag. Om den automatiska dockningen skulle fallera finns det alltid möjlighet för besättningen ombord på rymdstationen att ta manuell kontroll över kapseln.

För att möjliggöra den planerade dockningen utdockade Progress 46 från samma port under torsdagen. Progress 46 kommer stanna kvar i omloppsbana fram till den 28 april för att utföra diverse tekniska test. Efter dessa tester kommer kapseln gå in i atmosfären ovanför Stilla havet och brinna upp.

Gällande Progress 47 är kapseln fylld med nära tre ton förnödenheter. Bland annat finns mat, bränsle, syre, vatten, kläder och personliga tillhörigheter ombord. Bland maten är nog den färska frukten särskilt efterlängtad.

Kommande progressuppskjutningar i år är planerade till i juli, september och december.

Uppskjutningen

2012-04-17

På måndagen höll ansvariga inom Nasa och SpaceX ett gemensamt Flight Readiness Revoew (FRR) inför SpaceXs planerade uppskjutning av en Dragonkapsel senare denna månad. En uppskjutning som kommer ta den första Dragonkapseln till rymdstationen och tillbaka. Mötet hölls för att Nasa ska kunna säkerställa att SpaceX når upp till alla krav som ställs för att få skicka upp en kapsel under Nasaflagg och genomföra en dockning med rymdstationen.

Utfallet av mötet blev att SpaceX bland annat måste arbeta mer på testningen av flygmjukvaran ombord och hur denna arbetar ihop med hårdvaran. SpaceX ska även verifiera att mjukvaran når upp till ställda krav. Båda parter är dock övertygade om att SpaceX kommer hinna med detta i tid inför den planerade uppskjutningen den 30 april. En uppskjutning som är planerad till klockan 18:22, svensk tid. Om uppskjutningen blir av enligt plan kommer dockningen med rymdstationen att ske den 3 maj.

Parterna kommer hålla ett nytt FRR-möte den 23 april efter att SpaceX haft ett liknande internt möte dagen innan.

2012-04-03

Första uppskjutningen av en Falcon 9-raket och en Dragonkapsel.
Första uppskjutningen av en Falcon 9-raket och en Dragonkapsel.
Foto: NASA.

ATV-3s första dockade dagar med Zvezdamodulen bjöd både på rutinarbete och en del oväntad spänning. Efter att sedvanliga läcktester hade utförts efter torsdagens dockning öppnades luckorna mellan farkosterna klockan 16:15, svensk tid, den 29 mars. Lucköppningen skedde planenligt och även de planenliga kontrollerna av luften ombord på kapseln genomfördes utan anmärkning. Även en rysk luftfilterenhet installerades tidigt på fredagen, svensk tid.

Enheten fångar upp alla eventuella partiklar som kan ha gömt sig på svåråtkomliga ställen under inlastningen på jorden och i och med nollgravitationen kan börja flyga runt ombord. Att installera någon typ av luftfilterenhet är standard när moduler anländer till rymdstationen.

Klockan 03:39, svensk tid, på fredagen steg sedan spänningen något när ett av systemen som kontrollerar kraftförsörjningen mellan Zvezdamodulen och ATV-3 oförklarligt stängdes av. Omedelbart och automatiskt isolerades det aktuella systemet och det andra systemet tog över driften. Markkontrollen skickade även kommandon som isolerade kapselns elektriska system från resten av rymdstationen. Allt för att säkerställa att risken för spridning inte ska finnas.

Exakt vad som gick fel vet ESA i dagsläget inte men ansvariga jämför det med att en säkring går i ett vanligt hem. När säkringen byts fungerar allt igen utan att man vet vad som gick fel. En utredning har dock tillsats för att utreda händelsen.

Den första Dragonkapseln att flyga i rymden ställdes ut tidigare i år på Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA. Kapseln är återanvändningsbar men då den är den första kommer den inte att flyga igen.
Den första Dragonkapseln att flyga i rymden ställdes ut tidigare i år på Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA. Kapseln är återanvändningsbar men då den är den första kommer den inte att flyga igen.

Foto: Johnny Rönnberg.

Som en ren säkerhetsåtgärd bad markkontrollen även besättningen att börja lasta ur prioriterade bagar ur kapseln. Detta ifall det osannolika att ATV-3 skulle behöva utdocka som följd av problemen skulle ske. Normal kraftförsörjning från ISS till ATV-3 återupptogs den 31 mars klockan 19:03, svensk tid.

Den 31 mars genomfördes även ett test av ATV-3s motorer för att säkerställa att dessa fungerar inför kommande motortändningar för att höja rymdstationens omloppsbana. Motorerna tändes i 351 sekunder och höjde rymdstationens omloppsbana med 1,73 kilometer. Testet utföll enligt plan och allt är nu klart inför kommande längre motortändningar, varav den första redan nu på torsdag den 5 april.

Samtidigt som ATV-3 har anlänt till ISS och arbetet med att lasta ur kapseln sker håller personal på jorden på med att last in 530 kilo nyttolast i den Dragonkapsel som ska docka med rymdstationen i maj i år. Lastningen är planerad att vara avslutad i mitten av april och om allt går planenligt kommer SpaceXs Falcon 9-raket, med Dragonkapseln ombord, lyfta den 30 april klockan 18:22, svensk tid. Dockningen med ISS är planerad till den 3 maj.

Innan Dragon är det dock dags för Progress 47 att lyfta den 20 april klockan 14:50, svensk tid, med dockning två dagar senare.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.