www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2012-03-29

ATV-3
ATV-3
.
Foto: NASA TV.

E
fter en händelselös flygning sedan uppskjutningen i fredags var det tidigt på torsdagen dags för ESAs tredje Automated Transfer Vehicle (ATV) att docka med ISS. Dockningen, som skedde helt automatiskt, genomfördes med hjälp av GPS-styrning och laser för att få den 20 ton tunga farkosten att komma rätt vid dockningsporten på Zvezdamodulen.

Den enligt instruktionsboken genomförda dockningen skedde klockan 00:31, svensk tid, den 29 mars. Under hela dockningsprocessen var personal beredda att ta över ifall det automatiska systemet hade styrt ATV-3 fel. Farkostens omborddatorer sköte sig dock planenligt och tio minuter efter dockningen låstes alla bultar fast och dockningen var avslutad.

Öppningen av luckorna kommer genomföras under torsdagen och sedan väntar provtagningar av luften ombord på kapseln för att säkerställa att den håller rätt kvalité. Efter detta väntar ungefär 80 timmars arbete för besättningen för att lasta över två ton nyttolast från kapsel till ISS. Totalt rör det sig om 160 stycken bagar som ska överföras.

Bland nyttolasten finns färsk mat, kläder, personliga tillhörigheter, experiment och reservdelar. Urlastningen är planerad att påbörjas under fredagen. Förutom fast nyttolast finns även 100 kilo syre, 862 kilo bränsle och 284 liter vatten ombord på ATV-3. Bränslet kommer oavkortat gå till den ryska delen av rymdstationen.

ATV-3, eller Edoardo Amaldi som den är döpt till, kommer stanna dockad vid rymdstationen fram till den 27 augusti i år enligt nuvarande plan. Under hela denna tid kommer luckorna mellan Edoardo Amaldi och Zvezdamodulen vara öppna. Efter utdockningen kommer ATV-3 planenligt att brinna upp i atmosfären.

Efter ATV-3 finns det två till ATV-farkoster planerade och uppskjutningarna för dessa är planerade till 2013 respektive 2014.

Dockningen

 

2012-03-23

Uppskjutningen
Uppskjutningen
.
Foto: ESA.

Tidigt på fredagsmorgonen, svensk tid, lyfte ESAs tredje obemannade Automated Transfer Vehicle (ATV) från uppskjutningsbasen i Franska Guyana i Sydamerika. Uppskjutningen skedde klockan 05:34, svensk tid, och efter två minuter och 26 sekunder separerade det första raketstegets startraketer planenligt. Drygt nio minuter efter start hade det första raketsteget gjort sitt jobb och det tomma steget separerade. Höjden vid separationen av det första raketsteget var ungefär 140 kilometer.

Det övre raketstegets motor stängdes av 17 minuter och 20 sekunder efter start då raketen och dess nyttolast hade nått en första tillfällig omloppsbana på 256 kilometer gånger 135 kilometer. Denna första motortändning för det övre raketsteget pågick i ungefär åtta minuter.

När 59 minuter och 35 sekunder hade passerat från start var det dags för motorn i det övre raketsteget att än en andra gång arbeta. Denna gång varade motortändningen i 28 sekunder, När denna motortändning var genomförd hade bärraketen gjort sitt jobb och klockan 06:38, svensk tid, på fredagen separerade ATV-3 från det övre raketsteget.

Vid klockan åtta, svensk tid, på fredagsmorgonen fälldes ATV-3s solpaneler ut planenligt och ungefär samtidigt genomförde det övre raketsteget en sista motortändning för att börja falla ur omloppsbana och gå in i atmosfären.

Dockningen med ISS kommer ske klockan 00:32, svensk tid, den 29 mars.

2012-03-20

På måndagen godkände ESA-tekniker i Europa och Sydamerika ATV-3 inför fredagens planerade uppskjutning. Beslutet kom efter att tekniker efter mycket arbete tog sig ombord på kapseln tidigare denna månad för att kontrollera nyttolasten ombord. Uppskjutningen den 23 mars är satt till klockan 05:31, svensk tid och kommer ske från startplatta ELA-3 i Franska Guyana.

Det oplanerade arbetet med ATV-3 avslutades den 14 mars i och med att noskonen monterades tillbaka. En sista nedräkningssimulering hölls den 16 mars och igår godkändes alltså ATV-3 för uppskjutning. Förutsatt att uppskjutningen och resan till ISS genomföras planenligt kommer dockningen ske klockan 00:44, svensk tid, den 29 mars.

Förutsatt att Ariane 5-raketen kommer bli godkänd för uppskjutning kommer utrullningen till startplattan att påbörjas klockan 14:20, svensk tid, på onsdagseftermiddagen. Den officiella nedräkningen inför uppskjutningen kommer påbörjas klockan 18:04, svensk tid, på torsdag.

2012-03-07

Uppskjutningen av Automated Transfer Vehicle (ATV) 3 har fastställts till klockan 05:31, svensk tid, den 23 mars.

2012-03-05

Uppskjutningen av Automated Transfer Vehicle (ATV) 3 har fått försenas ungefär två veckor. Anledningen är att tekniker måste ge sig in i kapseln för att fixa till några lastremar på några sent lastade nyttolastväskor. Då ATV-3 sedan en tid tillbaka är monterad på toppen av Arianeraketen kommer det ta flera dagar att ta loss noskonen samt bygga plattformarna för åtkomst.

När detta sedan är gjort kommer en tekniker att hissas ner i en sele för att komma åt nyttolastväskorna. När detta sedan är gjort ska kapseln återförslutas, noskonen tillbaka och plattformarna demonteras. Inget nytt uppskjutningsdatum är i dagsläget fastslaget men det lutar åt runt den 23 mars. Tidigare var uppskjutningen planerad till den 9 mars.

ATV-3 och Ariane 5-raketen befinner sig för närvarande i monteringshallen vid uppskjutningsplatsen i Franska Guinea.

Ombord på ATV-3 finns över sex ton nyttolast bestående av både torrlast, vatten och bränsle.

Tidigare ISSnyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.