www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt december 2011
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2011-12-27

Komet filmad från ISS

2011-12-24

Efter en problemfri tvådagarsresa från Baikonur Cosmodrome i Kazakstan dockade Soyuz TMA-03M med ISS på fredagseftermiddagen. Vid tidpunkten för dockningen, som skedde klockan 16:19, svensk tid, befann sig rymdstationen och Soyuzkapseln över södra Ryssland.

Dockningen skedde utan problem och efter sedvanliga läcktester öppnades luckorna mellan rymdfarkosterna klockan 18:43, svensk tid. Då välkomnades Oleg Kononenko, Andre Kuipers och Donald Petti ombord på rymdstationen.

2011-12-22

På onsdagseftermiddagen var det dags för Oleg Kononenko, Andre Kuipers och Donald Petti att påbörja sin två dagar långa resa mot ISS. Resan inleddes klockan 14:16.15, svensk tid, då den ryska kapseln Soyuz TMA-03M lyfte från Baikonur Cosmodrome i Kazakstan. Uppskjutningen och stigningen till den första tillfälliga omloppsbanan skedde utan problem och nio minuter efter starten separerade Soyuzkapseln från bärraketens översta steg.

Innan det är dags att docka med rymdstationen på fredag kommer flera motortändningar ske för att få Soyuzkapseln i samma omloppsbana som ISS och i rätt läge inför dockningen. Själva dockningen kommer ske klockan 16:22, svensk tid, den 23 december. Själva hårddockningen, då alla hakar har låst fast Soyuzkapseln vid ISS, kommer ske ungefär 20 minuter senare.

Lucköppningen kommer sedan ske vid sjutiden, svensk tid, på fredagskvällen. Trion kommer sedan stanna ombord till den 16 mars nästa år.

2011-12-20

Soyuzraketen som ska ta trion till ISS:
Soyuzraketen som ska ta trion till ISS.
Foto: Nasa.

På måndagen anlände Soyuz TMA-03M till startplattan på Baikonur Cosmodrome i Kazakstan. Transporten från monteringshallen skedde som brukligt per järnväg med hjälp av ett ryskt diesellok. Resan, som omgärdades av stor säkerhet med beväpnad militär längs banan, skedde problemfritt och väl framme lyftes raketen upp vertikalt. När detta var gjort lyftes serviceplattformarna på plats. Plattformarna gör det möjligt för tekniker att utföra det sista förberedelsearbete inför uppskjutningen.

Vid tidpunkten för förflyttningen var temperaturen minus 26 grader Celsius och snön låg över stäppen.

Uppskjutningen av Soyuz TMA-03M, som är årets sista bemannade uppskjutning, är planerad till onsdagseftermiddagen, svensk tid. Ombord kommer trion Oleg Kononenko, Don Pettit och Andre Kuipers finnas och uppskjutningstiden är satt till klockan 14:16, svensk tid, den 21 december. Uppstigningen till rymden kommer ta ungefär åtta minuter och till skillnad mot när rymdfärjan lyfte har besättningen inte så mycket annat att göra än att luta sig tillbaka och njuta av färden.

Besättningen kommer anlända till startplattan vid klockan 09:00, svensk tid, vilket är en kvart innan tankningen kommer inledas. Detta förutsätter dock att ansvariga gett ett "go" vid 08:30, svensk tid. Själva ombordstigningen kommer inledas vid 11:45, svensk tid, och vara avslutad ungefär en halvtimme senare.
Fem minuter innan start kommer raketen ta över kontrollen och fem sekunder innan kommer det första raketstagets motorer gå på full effekt.

Väl uppe i rymden kan jakten på ISS sätta igång och om allt går som planerat kommer dockningen ske dagen före julafton klockan 16:20, svensk tid. Lucköppningen kommer sedan ske vid sjutiden, svensk tid, på fredagen. Trion kommer sedan stanna ombord till den 16 mars nästa år.

NASA TV kommer börja sända klockan 12:45, svensk tid, på onsdagen.

2011-12-09

Den första Dragonkapseln att flyga i rymden ställdes ut tidigare i år på Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA. Kapseln är återanvändningsbar men då den är den första kommer den inte att flyga igen.
Den första Dragonkapseln att flyga i rymden ställdes ut tidigare i år på Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA. Kapseln är återanvändningsbar men då den är den första kommer den inte att flyga igen.

Foto: Johnny Rönnberg.

På fredagen tillkännagav Nasa att den planerade dockningen mellan Dragonkapseln och ISS komner att ske i februari nästa år, om allt går enligt planerna. Det som återstår innan Nasa och övriga parters i ISS-projektet ska ge SpaceX grönt ljus för uppdraget är att SpaceX kan ge tillräckliga försäkringar om att Dragonkapseln och dess tekniska system är tillräckliga säkra för att klara en rendezvous med rymdstationen.

Från början var det tänkt att SpaceX först skulle genomfört ett rendezvousuppdrag med ISS utan att docka för att i nästa uppdrag genomföra en rendezvous och dockning. SpaceX har dock hela tiden från förra årets lyckade uppdrag med Dragonkapseln lobbat för att slå ihop dessa uppdrag till ett. SpaceX har nu fått igenom detta förutsatt att man kan bevisa att det hela är säkert.

Om SpaceX kan bevisa att operationen är säker kommer uppskjutningen, med hjälp av en tvåstegs Falcon 9-racket, att ske den 7 februari nästa år. Det förutsätter dock som sagt att alla ISS-partners godkänner det hela. Oavsett när uppskjutningen sker komma den ske från SLC-40 på Cape Canaveral Air Force Station, Florida i USA. Innan dess är dock den obemannade kapseln Progress 46 planerad att docka med ISS den 27 januari.

En mer närliggande uppskjutning är dock uppskjutningen av Don Pettit, Oleg Kononenko och Andre Kuipers den 21 december. Uppskjutningen är planerad till klockan 14:16, svensk tid, den 21 december och kommer ske med en Soyuzraket med kapseln Soyuz TMA-03M ombord. Dockningen med rymdstationen är planerad till den 23 december klockan 16:20, svensk tid.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.