www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2011-08-29

ISS
ISS.
Foto: Nasa.

Utredningen om vad som gick snett under förra veckans uppskjutning av en progresskapsel fortlöper och i fredags utsågs formellt den kommission som ska utreda haveriet.

Gällande orsaken till haveriet tyder insamlad data på att ett tryckfall i ena motorn fick det automatiska systemet att av säkerhetsskäl stänga ner det tredje raketsteget. Än så länge är det dock inte säkert att detta är orsaken men det är teorin som haverikommissionen arbetar efter i dagsläget. Bland annat ska man besöka den fabrik som tillverkar motorerna för det tredje raketsteget.

Oavsett hur utredningen utvecklas kommer två obemannade uppskjutningar av raketen Soyuz-U ske innan det kan bli aktuellt att skicka upp Soyuz TMA-22 med en Soyuz-FG-raket. Detta betyder att Soyuz TMA-22-uppskjutningen, som var planerad till mitten av oktober, kommer ske tidigaste i november. De obemannade uppskjutningarna som kommer ske innan dess är dels en satellit i början av oktober och Progress 45 senare samma månad. Uppskjutningen av Progress 45 är i dagsläget planerad till slutet av oktober men det kan bli aktuellt att flytta fram uppskjutningen till den 14 oktober. Först när dessa uppskjutningar skett utan problem blir det aktuellt att skicka upp Soyuz TMA-22.

Att uppskjutningen av Soyuz TMA-22 försenas innebär även att utdockningen av Soyuz TMA-21 och dess besättning Andrey Borisenko, Alexander Samokutyaev och Ronald Garan försenas från den 8 september till tidigaste den 19 september. Detta får även till följd att en planerad höjning av rymdstationens omloppsbana nu på onsdag, som skulle ske som en förberedelse inför utdockningen, har ställts in.

Progresskapsel under inflygning.
Progresskapsel under inflygning.
Foto: Nasa.

Att Soyuz TMA-21 kommer utdocka i slutet av september är rätt säkert då Soyuzkapseln når upp till sina 210 certifierade dagar i rymden i början av oktober. En landning i början av oktober är dock inte önskvärd då landningen i sådana fall kommer ske nattetid vilket försvårar arbetet med att plocka upp besättningen.

Att halva ISS-besättningen försvinner i slutet av september spelar dock inte så stor roll även om uppskjutningen av Soyuz TMA-22 skulle dröja. För kvar ombord kommer Michael Fossum, Sergei Volkov och Satoshi Furukawa finnas. Deras utdockning, ombord på Soyuz TMA-02M, är dock planerad till den 16 november. Det finns en möjlighet att senarelägga utdockningen tre dagar men sedan får även denna landning samma problem som Soyuz TMA-21 med en icke önskvärd nattlandning.

Nästa möjlighet för Soyuz TMA-02M att landa på dagtid är i slutet på december men då är det vädret som är mindre önskvärt. Den certifierade livslängden på Soyuz TMA-02M gör en landning senast i slutet av december nödvändig. Det finns en möjlighet att förlänga den certifierade livslängden men det kräver en hel del arbete av personer som i dagsläget gör större nytta i att utreda haveriet som är skulden till det hela. Det som begränsar den certifierade livslängden för en Soyuzkapsel är motorerna och drivmedlet.

Sammanfattningsvis ger detta att om Soyuz TMA-22 inte kan lyfta och docka med rymdstationen innan den 19 november kommer ISS att med största sannolikhet få lämnas obemannad. Detta skulle i sådana fall vara första gången sedan den 2 november 2000 som rymdstationen inte skulle ha någon besättning ombord. Rent tekniskt klarar rymdstationen av detta men risken för ett allvarligt haveri ombord ökar, detta gör att man ogärna lämnar ISS utan bemanning.

När det gäller förnödenheter ombord finns det tillräckligt för att föda en besättning till i alla fall mars nästa år. Vilket inte bara borde ge tillräcklig möjlighet för ryssarna att säkert återuppta sina flygningar utan även för andra obemannade kapslar att lyfta.

2011-08-24

Klockan 15:00, svensk tid, på onsdagseftermiddagen lyfte Progress 44 ombord på en Soyuzraket. Färden med trestegsraketen var planerad till nio minuter men sex minuter efter start förlorade markkontrollen kontaken med Soyuzraketen. Den brutna kontakten kom ungefär en minut efter att det översta raketsteget hade separerat från det andra raketsteget. Om dem sista minuterna av stigningen till rymden hade gått som planerat hade Progress 44 separerat från det översta raketsteget klockan 15:09, svensk tid.

Orsaken till haveriet berodde enligt ryssarna på ett problem med det översta raketstegets bränslesystem. Det är ännu inte offentliggjort exakt vad som gick fel men det hela ledde till att raketsteget stängde av sig permanent. Detta fick till följd att Progresskapseln istället för att lägga sig i en första temporär omloppsbana istället vände och slog ner i Sibirien. Verken kapseln eller nyttolasten ombord ska ha klarart nedslaget utan allvarliga skador.

Planen var att Progress 44 skulle ha dockat med Zvezdamodulen på fredagseftermiddagen och levererat tre ton nyttolast till rymdstationen och dess besättning. Att nyttolasten nu inte kommer komma fram innebär ingen direkt fara för besättningen eller rymdstationens fortlevnad då logistiken ombord alltid planeras efter att en kapsel kan misslyckas med sitt uppdrag. I förlängningen kan det dock bli problem om kommande obemannade kapslar inte lyfter som planerat.

Enligt Nasas ISS-ansvariga, Michael Suffredini, kan ISS i dagsläget klara av att supporta en besättning i 40 till 50 dagar till innan det kan bli aktuellt att minska ner besättningen till tre personer. Utöver dessa dagar finns det sedan ett nödförråd som räcker i ungefär 30 dagar.

Detta är första misslyckade progressuppskjutningen sedan 1978.

Uppskjutningen
 

2011-08-23

Progresskapsel under inflygning.
Progresskapsel under inflygning.
Foto: Nasa.

På tisdagsförmiddagen utdockade den ryska obemannade fraktfarkosten Progress 43 från Zvezdamodulen. Utdockningen skedde klockan 11:37, svensk tid, den 23 augusti och kom ungefär två månader efter att progresskapseln hade dockat med rymdstationen. Ombord finns fullt med sopor som tillsammans med farkosten kommer brinna upp i atmosfären nio dagar efter utdockningen. Fram till dess kommer dock farkosten delta i ett Radar-Progress-expriment där Jonosfärsmiljön runt farkosten kommer undersökas.

Vid tidpunkten för utdockningen befann sig rymdstationen över norra Kina.

I och med den lyckade utdockningen är nu Zvezdamodulen redo att ta emot en ny progresskapsel. Uppskjutningen av denna kapsel, som går under namnet Progress 44, är planerad att ske klockan 17:00, svensk tid, onsdagen den 24 augusti. Om allt sedan går som planerat kommer Progress 44 att docka med Zvezdamodulen nu på fredag den 26 augusti klockan 16:38, svensk tid. Ombord på Progress 44 finns omkring tre ton bränsle, förnödenheter, syre och reservdelar.

Samtidigt som utdockningen har förberetts har rymdstationens relativt nyanlända permanenta besättningsmedlem, Robonaut 2 öppnat sina "ögon" och börjat spana av sitt nya hem. Tidigare i år har Robonauts system kontrollerats men sedan i våras har Robonaut legat nedpackad. Tanken nu är dock att Robonaut ska börja ta sina första "steg" och börja röra sig ombord, om än i begränsad omfattning, ibörjan av september.

Robonaut 2 tillkännagav sitt uppvaknande med att bland annat twittra “Those electrons feel GOOD!”.

2011-08-18

Dragonkapseln som ska docka med ISS i december.
Dragonkapseln som ska docka med ISS i december..
Foto: SpaceX.

Nasa har i princip godkänt att SpaceX kombinerar sina två kommande testflygningar av Falcon 9/Dragon. Enligt SpaceX är det bara formalia kvar innan flygningarna COTS Demo 2 och COTS Demo 3 kombineras till en flygning. Från början var det tänkt att COTS Demo 2 skulle flyga en Dragonkapsel till ISS men att ingen dockning med rymdstationen skulle ske, dockningen skulle istället ske under COTS Demo 3, förutsatt att COTS Demo 2 hade genomförts planenligt.

Efter den lyckade flygningen COTS Demo 1 förra året började dock SpaceX att bearbeta Nasa för att få igenom en sammanslagning av de två avslutade demonstrationsflygningarna. Anledningen var delvis ekonomisk men även det faktum att en kombinationsflygning skulle få upp flygningarna på banan, rent tidplanmässigt, igen spelade in.

Om nu COTS Demo 2/3 kombineras kommer uppskjutningen enligt gällande tidplan ske den 30 november i år med en dockning med ISS ungefär nio dagar senare. Innan dockningen kommer flera olika test att utföras för att se att Dragonkapseln kan genomföra en inflygning mot ISS på ett säkert sätt. Bland det viktigaste SpaceX måste bevisa innan en dockning kan bli aktuellt är att inflygningen kan avbrytas och kapseln kan backa bort ifrån ISS ifall något oplanerat skulle ske under själva inflygningen.

Den första Dragonkapseln att flyga i rymden ställdes ut tidigare i år på Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA. Kapseln är återanvändningsbar men då den är den första kommer den inte att flyga igen.
Den första Dragonkapseln att flyga i rymden ställdes ut tidigare i år på Cape Canaveral Air Force Station i Florida, USA. Kapseln är återanvändningsbar men då den är den första kommer den inte att flyga igen.

Foto: Johnny Rönnberg.

Efter dockningen kommer sedvanliga läcktester ske innan besättningen ombord på rymdstationen öppnar luckorna till Dragonkapseln. Ombord på kapseln kommer det finnas viss nyttolast av ej väsentlig betydelse. Med andra ord kan rymdstationen klara sig utan den nyttolast som kommer tas med upp under denna demonstrationsflygning. Enligt gällande plan kommer Dragonkasplen att utdocka från ISS inom några veckor från dockningen.

Sedan SpaceXs första flygning med en Dragonkapsel den 4 juni 2010 har flera uppdateringar skett efter lärdomar som drogs av uppdraget. Bland annat har datasystemet ombord bytts ut och visa komponentter på kapseln ändrats.

Även Falconraketen och själva förberdelsearbetet inför en uppskjutning har ändrats. Bland annat har installation av nya bränslepumpar vid startplattan gjort att tankningsprocessen gått från att ta 90 minuter till att ta 30 minuter. Tanken är att det i framtiden inte ska ta mer än en timme från det att raketen förflyttas till startplattan till dess att den ska kunna lyfta.

Som en av förberedelserna inför uppskjutningen i november genomfördes under måndagen ett tankningstest av den Falconraket som ska få iväg Dragonkapseln mot ISS. Enligt SpaceX ska tankningstestet ha genomförts till belåtenhet.

2011-08-04

Kosmonauter i arbete.
Kosmonauter
i arbete.
Foto: NASA TV.

Under onsdagen genomförde Sergei Volkov och Alexander Samokutyaev den tjugoniode ryska ISS-rymdpromenaden. Rymdpromenaden var från början tidigare planerad till tidigare i sommar men har olika anledningar blivit framflyttad. Som brukligt skedde rymdpromenaden från den ryska Pirsmodulen och med ryska rymddräkter. Starttiden för rymdpromenaden var klockan 16:50, svensk tid, den 3 augusti. Rymdpromenaden varade i fem timmar och 57 minuter. EV-1 för rymdpromenaden var Volkov, som tidigare genomfört två rymdpromenader, och EV-2 var Samokutyaev, som genomförde sin första rymdpromenad.

Den första uppgiften som Samokutyaev och Volkov genomförde var ivägsläppandet av satelliten ARISSat-1. Satelliten, som är den första av en serie likadana satelliter, har tagits fram i samarbete med radioamatörer och studenter på Universitet runt om i världen. Tanken är att satelliten ska användas av radioastronomer för att hålla kontakt med likasinnade på andra ställen i världen. Denna första modell hade även inspelade meddelanden på femtio språk med anledning av femtioårsfirandet av Gagarins rymdfärd. ARISSat-1 kommer dock bara tillbringa en kortare tid i rymden innan den brinner upp i atmosfären.

Utplacerandet av ARISSat-1 försenades dock på grund av problem med den ena av två antenner ombord på satelliten. Problemet bestod i att den ena antennen inte fungerade. Efter felsökning ansåg markkontrollen att satelliten skulle kunna skickas iväg ändå, dock med en halvering av sin kommunikationsförmåga. Felsökningen ledde dock till att utplaceringen försenades och att Samokutyaev och Volkov fick gå vidare till andra uppgifter innan man skickade iväg satelliten. Förseningen innebar även att omlokaliseringen av robotarmen Strela-1 fick senareläggas till en senare rymdpromenad. Exakt vilken rymdpromenad är i dagsläget ej bestämt. Nästa ryska rymdpromenad är dock planerad till februari nästa år.

Strela-1 är en av två likadana hopfällbara robotarmar på den ryska sidan. Anledningen till att Strela-1 måste förflyttas är modulen som den sitter på, vilken är Pirs, måste avlägsnas från ISS innan den ryska modulen Russian Multipurpose Laboratory Module (MLM) 2 dockar med rymdstationen nästa eller nätnästa år.

Övriga uppgifter som blev utförda under rymdpromenaden var intagandet av exprimentplattformen Biorisk-MSN, fotograferandet av en trasig antenn samt demonteringen av en dockningsantenn som inte längre behövs.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.