www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2011-04-29

Efter en två dygn lång resa dockade Progress 42 med den ryska Pirsmodulen på fredagseftermiddagen. Dockningen skedde klockan 16:28, svensk tid, bara timmar innan den planerade uppskjutningen av Endeavour STS-134. Inflygningen samt dockningen skedde helt automatiskt och utan problem. Lucköppningen kommer ske senare ikväll. Uppskjutningen av Progress 42 skedde i onsdags klockan 15:05, svensk tid.

Att dockningen skedde planenligt innebär att nedräkningen inför Endeavours uppskjutning kan fortlöpa planenligt.

Ombord på kapseln finns över 2,6 ton nyttolast som kommer föras över till ISS. Bland annat vatten, syre, medicin, personliga tillhörigheter, reservdelar och hygienartiklar. När all nyttolast är urlastad och kapseln är full med sopor kommer Progress 42 utdocka den 25 oktober i år.

Nästa ISS-relaterade uppskjutning, förutom STS-134, är den 7 juni då tre nya besättningsmedlemmar ska lyfta ombord på en Soyuzkapsel.

Uppskjutningen

Dockningen

2011-04-25

I fredagseftermiddags, den 22 april, utdockade den obemannade Progress 41 från den ryska Pirsmodulen. Progresskapseln, som är fylld med sopor, utdockade klockan 13:41, svensk tid, och kommer gå in och brinna upp i atmosfären under tisdagen. Utdockningen genomfördes för att möjliggöra uppskjutningen och dockningen av den obemannade Progress 42. Vid utdockningen befann sig rymdstationen över Kina.

Om allt går som planerat kommer Progress 42 lyfta klockan 15:05, svensk tid, den 27 april. Som förberedelse inför uppskjutningen förflyttades den bärraket av typ Soyuz-U som ska få upp kapseln i rymden ut till startplattan under helgen. Som brukligt kommer uppskjutningen ske från Baikonur Cosmodrome. Förutsatt att uppskjutningen sker på tid kommer dockningen med rymdstationen att ske den 29 april klockan 16:29, svensk tid. Detta är bara drygt fem timmar innan den planerade uppskjutningen av Endeavour STS-134.

Ombord på rymdstationen fortlöper livet normalt även om det den senaste tiden har utförts en del förberedelsearbete inför Endeavours ankomst. Bland annat ha rymddräkterna som ska användas under rymdpromenaderna kontrolleras och robotarmen förberedds. Ur- och inlastning av ATV-2 har även fortsatt inför dess utdockning i juni i år.

2011-04-07

Tisdagens uppskjutning. Foto energia
Tisdagens uppskjutning.
Foto Energia.

Efter en planenlig och händelselös tvådagarsresa anlände Ron Garan, Alexander Samokutyaev och Andrey Borisenko på torsdagen till ISS. Inflygningen mot dockningsporten på Poiskmodulen på den ryska delen av rymdstationen genomfördes enligt instruktionsboken och klockan 01:09, svensk tid, skedde dockningen mellan farkosterna. Dockningen skedde som brukligt automatiskt och flera motortändningar genomfördes för att bromsa in Soyuzkapseln inför dockningen.

Efter sedvanliga läcktester och andra kontroller var det några timmar efter dockningen dags för lucköppningen.

Luckorna mellan farkosterna öppnades klockan 04:13, svensk tid, och Soyuztrion kunde göra trion ombord på rymdstationen sällskap. Efter en kort välkomstceremoni och allmänt kramkalas genomfördes den obligatoriska säkerhetsgenomgången. Under säkerhetsgenomgången guidas nykomlingarna genom rymdstationen och får reda på bland annat var olika nödredskap finns samt information om vad som ska göras vid en nödsituation. Efter genomgången var det sedan dags att sätta igång att arbeta.

Garan, Samokutyaev och Borisenko har nu till början av maj på sig att anpassa sig till sitt nya hem innan Endeavour STS-134 och hennes besättning kommer och hälsar på. Innan dess kommer dock den obemannade Progress 41 att utdocka den 25 april och den lika obemannade Progress 42 att docka den 29 april. Både utdockningen och dockningen kommer ske med den ryska Pirsmodulen.

Gällande ryska moduler har än en gång Rysslands rymdmyndighet bekräftat att modulen Multipurpose Laboratory Module (MLM) är planerad att skickas upp i slutet av 2012. Uppskjutningen av modulen, som är en rysk forskningsmodul, har försenas flera gånger och många tvivlar på att MLM kommer lyfta nästa år. Enligt uppgift ska dock bärraketen, en rysk Protonraket, vara beställd samt betald och själva modulen exklusive inredning ska vara klar.

Dockningen

2011-04-05

Tidigt på tisdagen lyfte Soyuz TMA-21 med Ron Garan, Alexander Samokutyaev och Andrey Borisenko ombord. Uppskjutningen och stigningen till den första primära omloppsbanan genomfördes planenligt och nio minuter efter start separerade kapseln. Uppskjutningen skedde klockan 00:18.20, svensk tid, den 5 april och om alla banhöjningar går planenligt kommer dockningen med rymdstationen att ske klockan 01:18, svensk tid, på torsdag.

Väl ombord på ISS kommer besättningen göra Dmitry Kondratyev, Cady Coleman och Paolo Nespoli sällskap.

Uppskjutningen

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.