www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt januari 2009
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2009-08-04

Astronauterna Mike Barratt och Robert Thirsk lyckades i slutet av förra veckan att återställa den enhet (Carbon Dioxide Removal Assembly (CDRA)) som tar bort kvävedioxiden ombord. Enheten slutade att fungera i onsdags efter att besättningen försökt underställa den till sitt normalläge. För att få enheten att fungera igen byte astronauterna ut en värmekontrollenhet samt isolerade ett värmeelement. Det senare hade genom att komma åt andra metalldelar orsakat en kortslutning. I övrigt har besättningen ombord bland annat utfört servicearbeten ombord och påbörjad urlastningen av den progressfarkost som dockade förra veckan.

Samma progressfarkost, Progress 34, höjde i lördags rymdstationens omloppsbana genom att tända sina motorer i sex minuter och 39 sekunder. Höjningen genomfördes som en förberedelse inför Discoverys dockning senare denna månad. Nuvarande omloppshöjd för rymdstationen är 349 kilometer.

2009-08-01

Progressfarkost dockad med ISS den 22 juli 2009.
Progressfarkost dockad med ISS den 22 juli 2009.
Foto: NASA.

Rymdfärjan Endeavour hann knappt lämna rymdstationen innan det var dags för nästa besök till  ISS. Denna gång bestod besöket av en obemannad fraktfarkost vid namnet Progress 34. Progressfarkosten dockade med Zvezdamodulen klockan 13:12 den 29 juli. Dockningen fick ske manuellt efter att det automatiska dockningssystemet hade lagt progressfarkosten i fel läge inför dockningen. Det är i dagsläget okänt vad som orsakare det hela, men befälhavre Gennady Padalka genomförde det manuella dockningen utan problem. Uppskjutningen av Progress 34 skedde den 24 juli. Progress 34 är lastad med 2,5 ton av förnödenheter.

Förutom att får en ny besättningsmedlem under Endeavour STS-127s uppdrag fick ISS problem med en av sina apparater (Carbon Dioxide Removal Assembly (CDRA)) som ska ta bort kvävedioxiden från luften ombord. Problemet bestod i att det automatiska systemet inte startade automatiskt som det skulle när kvävedioxiden nådde en viss nivå. För att tillfälligt råda bot på problemet skickade markkontrollen upp kommandon som gjorde att dito kunde sköta systemet manuellt. Problemet berodde troligen på den stora ansamlingen personer ombord. Den tillfälliga lösningen fungerade och Endeavours uppdrag kunde fortsätta som planerat.

Ytterligare problem uppstod dock under onsdagen då besättningen skulle återställa enheten till sin normala operationsnivå efter att Endeavour utdockat från ISS. Under manövern slutade enheten att helt fungera. Trots att besättningen bytt ut flera olika delenheter kvarstod problemet under fredagen. Besättningen är dock inte i någon direkt fara då det finns reservsystem plus en ryskbyggd enhet som utför samma arbete.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.