www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt augusti 2008
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2008-09-29

Jules Verne bryts itu över Stilla Havet på måndagseftermiddagen
Jules Verne bryts itu över Stilla Havet på måndagseftermiddagen.
Foto: ESA.

På måndagseftermiddagen avslutade Jules Verne (ATV-01 - Automatisk transportkapsel 01) sitt över sex månader långa uppdrag. Uppdraget avslutades genom att den obemannade kapseln brann upp över södra Stilla Havet klockan 15:43, svensk tid. Det första steget inför måndagens uppbränning togs klockan 12:00, svensk tid, då Jules Verne genomförde en sex minuter lång motortändning. Motortändningen sänkte kapselns bana till en höjd av 339 kilometer. Tändningen genomfördes planenligt och Jules Verne fortsatte sin resa mot dagens andra motortändning.

Den andra motortändningen skedde klockan 14:58, svensk tid, och varade i 15 minuter. Motortändningen gjorde att Jules Verne sänkte sin hastighet med 70 meter per sekund. Denna sista motortändning fick kapseln att tappa tillräckligt med fart och höjd för att gå in i atmosfären på en höjd av 120 kilometer. Tidpunkten för Jules Vernes intåg i atmosfären var 15:31, svensk tid. Tolv minuter senare bröts kapseln itu på en höjd av 75 kilometer. Bekräftelse på det hela kom några minuter senare från personalen på det flygplan som ESA hade i området. Det vara även denna personal som tog fotografiet ovan.

Nästa ATV, ATV-02, är i skrivande stund under konstruktion och om allt går planenligt kommer uppskjutningen ske år 2010.

Ombord på ISS fortsätter besättningen att utföra olika vetenskapliga experiment. Bland annat studerar besättningen tyngdlöshetens påverkan på människokroppen.

Nästa planerade uppskjutning med ISS-anknytning är Soyuz ISS 17S, ISS-besättning 18. Uppskjutningen är planerad till klockan 09:01, svensk tid, den 12 oktober. När det gäller den ryska utredningen gällande de två senaste onormala Soyuzlandningarna har ryssarna kommit med en slutrapport. I rapporten, som alla ISS-medlemsländer tagit del av, framgår det att den mest troliga orsaken till att de explosiva bultarna inte fungerade som de skulle var plasma- och elektrisk nedbrytning av den pyroteknik som sköter sprängningen av bultarna. För att förhindra att detta sker igen har ryssarna ändrat designen på framtida Soyuzkapslar.

2008-09-18

Efter orkanen Ike och den försening av progressdockningen som följde dockade Progress 30 med Zvezdamodulen till slut på onsdagskvällen. Dockningen mellan Progress 30 och ISS skedde klockan 20:43, svensk tid, på onsdagen. Hela dockningsprocessen skedde utan problem och besättningen ombord på ISS kan nu börja lasta ur de över två ton förnödenheter och material som finns ombord.

Gällande Ike har arbetet med att återställa Johnson Space Center gått bra och NASA räknar med att öppna centret för normalt arbete i slutet på denna vecka eller i början på nästa.

2008-09-13

På grund av orkanen Ike har NASA beslutat att utrymma och stänga ner Johanson Space Center i Houston, USA. USAs markkontroll för ISS har på grund av detta tillfälligt flyttas till Round Rock, Austin i USA. Förutom att USAs markontroll för ISS har flyttat till Marshall har fredagens planerade dockning av Progress 30 flyttas fram till nästa vecka. Ike, som mer eller mindre kommer gå direkt över Houston, har fått NASA att genomföra en total utrymning av Johanson Space Center. Den enda personal som finns kvar är en så kallad "ride out crew" som har till uppgift att hålla koll på vilka eventuella skador som uppstår samt reparera akuta skador.

Då Johanson Space Center är huvudmarkkontroll för rymdstationen har ISS-länderna beslutet att flytta fram dockningen mellan Progress 30 och ISS. Dockningen är nu planerad till klockan 20:43, svensk tid, på onsdag. Dockningen på onsdag kommer ske oberoende om Johanson Space Center är öppet eller ej. Om Johanson Space Center fortfarande är stängt på onsdag kommer dockningen skötas från kontrollcentret i Ryssland eller Marshall. I väntan på dockningen är progresskapseln parkerad i en säker omloppsbana.

Ike beräknas att nå in över Texas under lördagen.

2008-09-10

Uppskjutning av en progresskapsel
Uppskjutning av en progresskapsel.
Foto: NASA.

Klockan 21:50, svensk tid, lyfte Progress 30 från Baikonur Cosmodrome. Uppskjutningen skedde med hjälp av en Soyuzraket och utan problem. Ombord på den obemannade ryska kapseln finns över 2,6 ton förnödenheter och material. Allt detta ska upp till ISS och om flygningen dit går som planerat kommer dockningen ske klockan 23:08, svensk tid, på fredag. Dockningen kommer sändas direkt på NASA TV.

Som förberedelse inför uppskjutningen kördes bärraketen och dess last ut till startplattan i måndagskväll, lokal tid. Där har sedan raketen genomgått slutfasen av förberedelsearbetet inför uppskjutningen.

På ISS har Sergei Volkov och Oleg Kononenko förberett sig inför dockningen genom att bland annat gå igenom checklistor och nödplaner som är förknippade med en progressdockning.

2008-09-09

Medan förberedelserna inför det första icke ISS-uppdraget för en rymdfärja sedan 2003 går in i sitt slutskede fortsätter besättningen ombord på ISS ha en hektisk period. Efter förra veckans utdockning av Progress 29 och Jules Verne väntar en progressdockning på fredag och anländandet av nästa ISS-besättning den 12 oktober. Nästa ISS-besättning, som är den artonde i ordningen, består av Michael Fincke och Salizhan Sharipov som grund. Den tredje platsen kommer innehas av först Sandra Magnus och sedan av Koichi Wakata. Läs mer om ISS-besättning 18 >>>

Progresskapseln som anländer på fredag är den 30de i ordningen och lyfter från Baikonur Cosmodrome klockan 21:50, svensk tid, på onsdagskvällen. Dockningen är planerad till klockan 23:08, svensk tid, på fredagskvällen. Ombord på Progress 30 finns över 2,6 ton förnödenheter och annan material. Hela dockningsprocessen kommer som vanligt att genomföras helt automatiskt, förutsatt att inget oplanerat händer.

Den Progresskapsel som utdockade från ISS förra veckan gick in i atmosfären på måndagskvällen klockan 22:47, svensk tid. Det som fanns kvar av kapseln föll ner i Stilla havet 46 minuter senare. Alla vrakdelar föll ner i den planerade och avspärrade nedslagszonen.

Den aktuella delen av S1
Den aktuella delen av S1.
Foto: NASA/NASAspaceflight.com.

Gällande utredningen om de två senaste Soyuzlandningarna rapporterar NASAspaceflight att en primär rapport kan vara orsaken till dem onormala landningarna på spåren. Enligt rapporten ska problemen med de explosiva bultarna som inte utlöstes som planerat bero på elektromagnetisk strålning som kapslarna utsatts för under halvåret i rymden. Om detta resultat står sig även i slutrapporten kan det påverka ett kommande beslut om att förlänga varje Soyuzkapsels vistelse vid ISS.

NASAspaceflight rapporterar även om att fotografier från ISS visar att en panel på S1s värmeavdunstningselement har viks upp. Totalt rör det sig om en aluminiumbit på 80 centimeter gånger 30 centimeter som står rätt ut. Ännu har ingen slutgiltig orsak till det hela fastställts men troligtvis orsakades det hela av ett täcklock, till en av servicemodulens motorer, som under den senaste ryska rymdpromenaden kastades bort från rymdstationen. Skadan påverkar inte funktionen på värmeavdunstningselement och det hela utgör ingen fara för besättningen. Utredningen kommer dock fortsätta för att säkert fastställa att det inte rör sig om ett utmattningssymtom.

2008-09-07

Efter ett framgångsrikt uppdrag utdockade Jules Vernes från ISS klockan 23:29, svensk tid, på fredagskvällen. Utdockningen skedde utan problem och efter att Jules Verne hade flugit fritt de tre första meterna av utdockningsprocessen tände kapseln sina mindre manövermotorer och påbörjade flygningen från ISS. Tjugotvå minuter efter utdockningen befann sig Jules Verne fem kilometer under ISS och utdockningsprocessen var avklarad. Det var även vid denna tidpunkt som kapselns automatiska antikollisionssystem slogs av.

Jules Verne kommer nu tillbringa sina sista dagar i rymden innan återinträdet i atmosfären sker den 29 september. Fram till dess kommer kapseln att stegvis sänka sin bana för att göra återinträdet så säkert som möjligt.

AstrowebbTV - youtube.com/AstrowebbTV

Animation av Jules Vernes utdockning och återinträde. Video: ESA.

2008-09-02

Artistbild över ATVn när den brinner upp i atmosfären.
Artistbild över ATVn när den brinner upp i atmosfären.
Bild: ESA.

Som planerat utdockade Progress 29 från ISS klockan 21:47, svensk tid, på måndagskvällen. Utdockningen skedde från dockningsporten på Zaryamodulen. Progresskapseln kommer tillbringa ungefär en vecka i rymden innan den tänder sin motor och påbörjar nedstigningen för att till slut brinna upp i atmosfären.

Nästa utdockning från ISS kommer Jules Verne stå för och om allt går som planerat kommer Jules Verne utdocka från rymdstationen klockan 21:30, svensk tid, på fredagskvällen. Utdockningen markerar slutet på en fem månader lång dockningsfas mellan ISS och Jules Verne.

Under tiden som Jules Verne har varit dockad med ISS har kapseln genomfört fyra motortändningar för att höja ISS bana. Förutom detta har Jules Verne uppnått alla de mål som hade satts upp innan uppskjutningen och under uppdraget har den även hunnit med att överträffa alla förväntningar.

Utdockningen kommer att ske helt automatiskt och börjar när markontrollen i Frankrike ger kommando om att dem hakar som håller fast farkosterna ska släppa taget.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.