www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt augusti 2008
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2008-08-31

Chamitoff spelar schack på hög nivå
Chamitoff spelar schack på hög nivå.
Foto: NASA.

Under den senaste veckan har besättningen ombord på ISS haft fullt upp. Bland annat har den tre personer straka besättningen förberett Progress 29 inför dess utdockning på måndag, den 1 september. I detta arbete har det ingått att fylla kapseln med sopor och annat material som inte längre behövs ombord på ISS. Arbetet med att fylla Progress 29 med sopor avslutades i fredags då även luckan till kapseln stängdes. Besättningen har även lastat in sopor i Jules Verne Automated Transfer Vehicle (ATV) samt testat Jules Vernes manuella dockningssystem. Detta då Jules Verne kommer utdocka från ISS på fredag den 5 september. Både Jules Verne och Progress 29 kommer brinna upp i atmosfären.

Som en sista insats höjde Jules Verne rymdstationens bana med 1,7 kilometer till 353,7 kilometer. Manövern genomfördes främst för att undvika rymdskräp som låg ivägen i den bana som ISS hade innan banhöjningen.

Förutom förberedelsearbetet inför nästa veckas utdockningar har Gregory Chamitoff hunnit med att bland annat samla in vattenprover från experiment i Columbusmodulen samt samlat in samlat in prover från experiment i den japanska forskningsmodulen.

I veckan kom även den schackmatch som pågått mellan Chamitoff och de olika kontrollcentrerna till ett slut då Chamitoff vann på schackmatt. Schackmatch har pågått en tid och efter denna första match är den andra redan igång. För de som vill följa matchen går detta att göra via NASAs rymdstationssida.

I veckan bekräftare NASA även att datorviruset W32.Gammima.AG tagit sig ombord på rymdstationen. Viruset upptäcktes på en laptop ombord och NASA misstänker att viruset kan ha funnits på ett USA-minne som används tillsammans med den aktuella datorn. Datorn som viruset upptäcktes på använda av besättningen till att bland annat titta på film och förra dagbok på. Detta är inte första gången ett virus tagit sig ombord men det var aldrig någon fara för säkerheten ombord då ISS kontroll- och kommandodatorer kör ett egenskrivet operativsystem som inte kan bli smittas med virus avsedda för datorer med Windows.

2008-08-14

Chamitoff ombord på ISS
Chamitoff ombord på ISS.
Foto: NASA.

Det dröjer ännu ett par månader innan besättningen på ISS får avlösning och besök men som förberedelse inför detta genomförde Jules Vernes en motortändning i veckan. Motortändningen, som skedde den 13 augusti, pågick i 16,5 minuter. För manövern, som lyfte rymdstationens omloppsbana med 5,8 kilometer, användes två av de fyra motorer som finns tillgängliga på Jules Verne. Banhöjningen genomfördes utan problem och ISS nya bana är på 355,9 kilometer ovanför jordytan.

Banhöjningen genomfördes dock inte bara för den planerade Soyuzdockningen den 14 oktober utan vara även som förberedelse inför nästa progressdockning den 12 september. Ombord på progresskapseln, som går under namnet Progress 30, kommer det finnas ungefär 2,5 ton material och förnödenheter. Bland annat kommer det finnas vatten, mat, bränsle samt personliga tillhörigheter. Innan Progress 30 kan docka med ISS kommer Progress 29 utdocka den 1 september. Progress 29, som kommer vara fylld med sopor, kommer sedan brinna upp i atmosfären.

Ombord på ISS har besättningen haft problem med det löpband som finns ombord. Problemet åtgärdades dock genom utbyte av de hjul som ser till att bandet går runt. Reparationen har enligt uppgift gått bra och efter en del tester räknar besättningen med att kunna börja använda löpbandet igen. I övrigt har besättningen genomfört vetenskapligt arbete och rutinarbete ombord. Det är även klart att Gregory Chamitoff kommer bli den andra personen ombord på ISS att delta i ett presidentval.

Äldre ISS-nyheter >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.