www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt juli 2008
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2008-07-27

NASA har officiellt förnekat uppgifterna, som bland annat Astrowebb skrev om, att dem skulle ligga i förhandlingar om att köpa fraktfarkoster av Japans rymdmyndighet JAXA. Enligt ett pressmeddelande från NSA förekommer det inga officiella eller inofficiella förhandlingar mellan NASA och JAXA angående köp av fraktfarkoster av typ H-2 Transfer Vehicle (HTV).

NASA tydliggör dock att de har avtal som finns mellan dem och både ESA, Europas rymdmyndighet, och JAXA för att frakta martrial till ISS efter att rymdfärjorna slutat att flugit fortfarande gäller. NASA meddelar även att de arbetar med att fina privata alternativ som ska uppfylla USAs behov av materialtransporter till ISS efter att rymdfärjorna gått i pension.

2008-07-21

d
Artistbild av en HTV som närmar sig ISS.
Bild: NASA.

Japans rymdmyndighet, JAXA, har bekräftat att myndigheten fört inofficiella samtal med NASA angående försäljningar av enstaka fraktfarkoster av typ H-2 Transfer Vehicle (HTV). HTV är en obemannad transportkapsel och är Japans bidrag för transporter till ISS. Samtalen har pågått sedan februari i år och bakgrunden är att NASA vill säkra sina transporter efter att rymdfärjorna har tagits ur bruk i mitten av 2010. Priset för en HTV ligger enligt uppgifter från japanska tidningar på 780 miljoner svenska kronor och varje kapsel kan ta upp till sex ton last. Varje HTV-farkost är ungefär tio meter lång och 4,4 meter i diameter. Förutom JAXA är Mitsubishi inblandade i utvecklandet och byggande av kapslarna.

Om NASA bestämmer sig för att använda HTVn för transporter till ISS kommer den första av NASA betalade uppskjutningen ske efter att rymdfärjorna tagits ur bruk. Förutom HTVn arbetar NASA även med ett antal privata företag för att få fram en eller flera obemannade fraktfarkoster. Dock är tanken att köpa en färdig kapsel mer lockande än att utveckla en helt ny kapsel.

Första flygningen för HTVn är planerad till slutet av nästa år med bärraketen H2-B. Denna gång är det JAXA som står för uppskjutningen. JAXA kommer sedan att skicka upp en ny HTV med ungefär ett års mellanrum.

2008-07-16

På tisdagskvällen genomförde Sergei Volkov och Oleg Kononenko den andra rymdpromenaden under fem dagar. Rymdpromenaden, som påbörjades klockan 19:08, svensk tid, varade i fem timmar och 54 minuter och genomfördes helt enligt planeringen. Under den nästan sex timmar långa rymdpromenaden monterade kosmonauterna bland annat ett nytt experimentrack på utsidan av ISS samtidigt som de tog in ett annat rack. De justerade även en antenn som används för amatörradio.

Andra uppgifter under rymdpromenaden var installationen av ett dockningssikte på Zvezdamodulen och omlokalisering av ett fotstöd. Volkov och Kononenko inspekterade även ett område där det under en senare rymdpromenad kommer monteras en antenn för dockningssystemet. Det dockningssikte som installerades kommer användas i slutet av nästa sommar då en ny rysk modul kommer docka med rymdstationen.

Rymdpromenaden ses som en perfekt genomförd aktivitet och både markkontrollen och kosmonauterna var nöjda efteråt. Precis som under den förra rymdpromenaden fick Gregory Chamitoff tillbringa rymdpromenaden inne i Soyuzkapseln.

2008-07-11

Kononenko ute på tur med robotarmen Strela.
Kononenko ute på tur med robotarmen Strela.
Foto: NASA TV.

På torsdagskvällen genomförde Sergei Volkov och Oleg Kononenko den första av två rymdpromenader som är inplanerade denna månad. För båda två var torsdagens rymdpromenad deras första. Huvudsyftet med rymdpromenaden vara att ta bort och ta med in en av de explosiva bultar som håller ihop de olika moduler av Soyuzkapseln. Anledningen är att vid de två senaste Soyuzlandningarna har en eller flera av dessa bultar inte fungerat som planerat vilket lett till att landningsmodulen har separerat senare än normalt från resten av kapseln.

För att ta sig till arbetsstället använde kosmonauterna den ryska robotarmen Strela. Ett första försök av Kononenko att spänna fast sig i ett fotstöd på Strela misslyckades och istället fick han hålla fast sig under färden till Soyuzkapseln.

För att komma åt den aktuella bulten använde Kononenko en kniv för att skära ett hål i de olika lager isolering som satt ovanför bulten. Kononenko fick arbeta länge med att få ett tillräckligt stort hål för att komma åt den bult som kosmonauterna skulle ta med sig in. Nästa steg var att lossa bulten från sina fästen och sedan försiktigt föra ut den genom hålet. Efter att manövern hade lyckas monterade Kononenko ett skydd istället för den isolering som han hade skurit bort.

Rymdpromenaden påbörjades klockan 20:48, svensk tid, och avslutades sex timmar och 18 minuter senare klockan 03:06, svensk tid, på fredagen. Rymdpromenaden var den 113:de rymdpromenaden att tillägnas ISS utbyggnad eller underhåll. Total tid för alla dessa rymdpromenader är 712 timmar och 54 minuter.

Under hela rymdpromenaden befann sig Gregory Chamitoff inne i Soyuzkapseln då denna var avskild från resten av rymdstationen. Anledningen till detta vara att luftslussen, som utgjordes av Pirsmodulen, satt emellan Soyuzkapseln och resten av rymdstationen.

Nästa rymdpromenad är planerad till den 15 juli med en officiell starttid klockan 19:08, svensk tid. Huvuduppgiften under denna rymdpromenad är att montera experiment och annan utrustning på utsidan av Zvezdamodulen.

2008-07-02

Kosmonaut på rymdpromenad den 6 oktober 2006
Kosmonaut på rymdpromenad den 6 oktober 2006.
Foto: NASA.

Sergei Volkov och Oleg Kononenko håller som bäst på att förberedda sig inför två kommande ryska rymdpromenaderna. Båda rymdpromenaderna kommer utgå från luftslussen på den ryska Pirsmodulen och kosmonauterna kommer arbeta på den ryska delen av rymdstationen. Då det är en rysk rymdpromenad kommer de även att använda ryska rymddräkter. Under rymdpromenaderna kommer Greg Chamitoff att övervaka händelserna inifrån rymdstationen.

Den första rymdpromenaden är planerad till den 10 juli med en officiell starttid klockan 20:18, svensk tid, och en planerad längd på sex timmar. Under dessa timmar kommer Volkov och Kononenko inspektera den Soyuzkapsel som är dockad med rymdstationen. Detta efter att de två senaste Soyuzlandningarna inte har genomförts som planerat. Förutom inspektion av Soyuzkapseln kommer kosmonauterna även att lossa och ta med sig in en av de bultar som håller ihop de olika sektionerna av Soyuzkapseln. Detta eftersom separationen mellan två av sektioner inte utfördes planenligt vid den senaste Soyuzlandningen. Bulten kommer sedan tas med tillbaka till jorden för inspektion av ryska tekniker. Volkov och Kononenko kommer även att montera ett dockningsmärke för en ny rysk modul som är planerad att docka med ISS i slutet av sommaren 2009.

Den andra ryska rymdpromenaden är planerad till den 15 juli med en officiell starttid klockan 19:08, svensk tid. Huvuduppgiften under denna rymdpromenad är att montera experiment och annan utrustning på utsidan av Zvezdamodulen.

Under den senaste tiden har Volkov och Kononenko bland annat arbetat med förberedelser inför de två rymdpromenaderna. Bland annat har de förberett och testat de olika verktyg och rymddräkter som ska användas. När det gäller Chamitoff har han bland annat fortsatt arbetet med att aktivera den japanska forskningsmodulen Kibo. Han har även hunnit med att felsöka ett av experimenten i ESAs Columbusmodul. Utöver detta har besättningen även hunnit med en del vetenskapligt arbete samtidigt som de ändrat sin dygnsrytm för att anpassa sig inför de två kommande rymdpromenaderna.

ISSnytt juni 2008 >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.