www.astrowebb.com
 
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
ISS| ISSnytt juni 2008
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2008-06-14

ISS fotograferad från Discoverys strax efter utdockningen den 11 juni.
ISS fotograferad från Discoverys strax efter utdockningen den 11 juni.
Foto: NASA.

Discoverys utdockning tidigare i veckan innebär minst fyra månader av ensamhet för den tre personer straka ISS-besättningen. Detta då nästa bemannade rymdfarkost som kommer docka med rymdstationen anländer först i oktober. Nästa rymdfärja kommer inte anlända förrän tidigaste i november. Nästa rymdfarkost som kommer docka med ISS är en obemannad Progresskapsel som kommer anlända i september.

Innan den intensiva hösten kommer besättningen ombord dock ha fullt upp. Bland annat återstår en hel del arbete med att montera och aktivera experimentrack i Kibo samt att testa dess robotarm. När det gäller robotarmen är det ett flertal manövrar som återstår innan den kan anses vara färdigprovad. Förutom Kibo och det vanliga arbetet ombord är det en rysk rymdpromenad inplanerad till mitten av juli. Huvuduppgifterna under rymdpromenaden kommer vara att ta in experiment som finns på utsidan av ISS samt underhållsarbete. Sergei Volkov och Oleg Kononenko kommer även att utföra en inspektion av den dockade Soyuzkapseln. Detta för att bidra till den utredning som påbörjades efter den senaste Soyuzlandningen.

Första privata Soyuzkapseln
I veckan meddelade det privata företaget Space Adventures att de köpt en hel Soyuzkapsel. Affären handlar om att Space Adventures kommer betala tillverkningen och uppskjutningen av en Soyuzkapsel. Uppskjutningen är planerad till 2011 och ligger utanför de ordinarie flygningarna som redan finns inplanerade. Ombord på kapseln kommer det finnas en kosmonaut och två betalande passagerare och målet med resan är ISS. En av passagerarna kommer vara en av personerna bekom Google nämligen Sergey Brin. Hittills har han betalt ungefär 30 miljoner konor av de ungefär 300 miljoner konor som hans del av resan kostar.

Anledningen till att Space Adventures köper en egen kapsel är att från och med hösten 2009 är alla ordinarie Soyuzkapslar upptagna då all besättningsrotation kommer ske med Soyuzkapslar. Detta betyder att det inte kommer finnas någon ledig plats ombord på kapslarna för privata passagerare.

ISSnytt maj 2008 >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.