www.astrowebb.com
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
 
ISS| ISSnytt september 2007
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2007-09-27

ISS-besättning 15 lämnade ISS under ett knapp halvtimme på torsdagskvällen.
ISS-besättning 15 lämnade ISS under ett knapp halvtimme på torsdagskvällen.
Foto: NASA TV.

De kommande veckorna och månaderna ombord på ISS kommer den tre personer starka besättningen ha fullt upp. Men även den senaste tiden har den nuvarande besättningen ombord haft en del att göra. Den 19 september utdockade Progress M-60 som planerat. Ombord fanns sopor och annat material som inte längre behövs ombord. Kapseln brann några timmar senare upp i jordens atmosfär.

På torsdagskvällen, den 27 september, utdockade Fyodor Yurchikhin, Oleg Kotov och Clayton Anderson från Zaryamodulen med hjälp av Soyuzkapseln. Utdockningen skedde klockan 21:20, svensk tid, och 27 minuter senare återdockade med Zvezdamodulen. Anledningen till manövern var att lämna dockningsporten på Zaryamodulen fri för nästa Soyuzkapsel, som kommer att ha med sin nästa långtidsbesättning, ISS-besättning 16. Befälhavare för ISS-besättning 16 är Peggy Whitson och Yuri Malenchenko kommer vara flygtekniker.

Whitson och Malenchenko samt rymdturisten Sheikh Muszaphar Shukor kommer att docka med ISS den 12 oktober klockan 16:52, svensk tid. Under den kommande veckan kommer sedan Yurchikhin och Kotov lämna över till de Whitson och Malenchenko samtidigt som besättningarna  kommer delta i ett antal mediaevent. Yurchikhin, Kotov och Shukor  kommer sedan att utdocka från ISS den 21 oktober klockan 10:15, svensk tid. Landningen är beräknad till dryga tre timmar senare.

Fyra dagar efter att ISS-besättning 15 har lämnat stationen dockar, förhoppningsvis, Discovery STS-120 med ISS. Under den dryga veckan Soyuzkapseln kommer vara dockade kommer huvuduppgiften vara att montera modulen Harmoni (Node 2) Denna kommer dock bara att monters tillfälligt till dess att STS-120 har utdockat.

Efter detta kommer Whitson och Anderson att utföra rymdpromenader för att montera Harmoni på sitt slutgiltiga placering på Destinymodulen. Detta kommer sedan att bredda väg inför Columbusmodulen som kommer att följa med Atlantis (STS-122) upp i december. Columbus, som är ESAs forskningsmodul, kommer att dockas med en av Harmonimodulens dockningsportar. I början av nästa år är det sedan dags för de olika delarna av Japans forskningsmodul, Kibo ("Hopp"), skickas upp och dockas med Harmonimodulen.

Förutom rymdfärjeuppdragen kommer ISS få besök av de ryska Progresskapslar samt av ESAs Automatiska transportfarkost Jules Verne.

2007-09-04

ISS-besättning 16. främre raden från höger: Peggy Whitson, Yuri Malenchenko. Bakre raden från vänster: Clay Anderson, Dan Tani, Leopold Eyharts, Garrett Reisman.
ISS-besättning 16. främre raden från höger: Peggy Whitson, Yuri Malenchenko. Bakre raden från vänster: Clay Anderson, Dan Tani, Leopold Eyharts, Garrett Reisman.
Foto: NASA.


Efter förra veckans hektiska schema har Fyodor Yurchikhin, Oleg Kotov och Clayton Anderson en något lugnare vecka denna vecka. Förutom rutinarbetet ombord har besättningen lite smått påbörjat förberedelserna inför Yurchikhin och Kotov hemkomst i slutet av oktober. Besättningen förbereder även inför ett antal aktiviteter som kommer att ske den kommande månaden.

Bland de större aktiviteterna under september är utdockningen och den obemannade fraktfarkosten Progress M-60 den 19 september, höjning av rymdstationens bana den 24 september med hjälp av Zvezdamodulens motorer samt omlokaliseringen av Soyuz TMA-10 den 27 september.

Uppskjutningen av den Soyuzkapsel som kommer att ha med sig Peggy Whitson och Yuri Malenchenko och rymdturisten Sheikh Muszaphar Shukor är planerad till klockan 15:21, svensk tid, den 10 oktober. Dockningen kommer att ske två dagar senare den 12 oktober klockan 16:47, svensk tid. Utrullningen av raketen kommer ske dagen innan uppskjutningen omkring klockan 18:00, svensk tid. Både detta, uppskjutningen och dockningen kommer att sändas direkt på NASA TV.

Det officiella bytet av befäl ombord på ISS är planerad till den 19 oktober och utdockningen för Yurchikhin, Kotov och Shukor är satt till klockan 06:15, svensk tid, den 21 oktober. Anderson kommer att stanna kvar ombord och återvända till jorden ombord på Discovery STS-120. Övriga besättningsmedlemmar, i kronologisk ordning, ingående i besättning 16 är Daniel Tani, Léopold Eyharts och Garrett Reisman. Läs mer om besättning 16 >>>

ISSnytt augusti 2007 | ISSnytt 2006

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.