www.astrowebb.com
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
 
ISS| ISSnytt augusti 2007
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2007-08-30

PMA-3
PMA-3 på väg att flyttas med hjälp av Candarm2.
Foto: NASA TV.

Iförda gula bygghjälmar med besättningsemblemet på genomförde Fyodor Yurchikhin, Oleg Kotov och Clayton Anderson idag förflyttningen av PMA-3 (Pressurized Mating Adapter). Det hela började utan större problem men när man skulle lossa de fyra bultar som modulen var fastsatt med fick man flera fellarm. Fellarmet bestod i att datasystemet påstod att  PMA-3 var fri från bultarna fast detta inte var fallet.

Dock fortsatte man arbetet medan markkontrollen försökte utreda orsaken till fellarmen. Efter ett tag beslut man dock att avvakta för att ge teknikerna tid att gå in i systemet och kontrollera att allt stod rätt till.

Under tiden väntade besättningen tålmodigt och PMA-3 satt fast längst ut på Candarm2. Efter ett tag ansåg markkontrollen dock att det var säkert att fortsätta trots att man inte funnit orsaken till fellarmen. Utdockningen av PMA-3 från vänstra sidan på Unitymodulen skedde klockan 12:18, svensk tid, och 50 minuter senare återdockade med PMA-3 på undersidan av Unitymodulen. Förutom fellarmen när man skulle lossa PMA-3 genomfördes hela manövern utan problem.

Man vet fortfarande inte vad som orsakare fellarmen, men man kommer att fortsätta utredningen för att fastställa om något är fel med de fyra bultar som det gäller.

2007-08-27

Med början idag, måndag, har den tre man starka besättningen ombord på ISS en arbetsintensiv vecka framför sig. Höjdpunkten kommer på torsdag då man med hjälp av stationens robotarm, Candarm2, kommer förflytta PMA-3 (Pressurized Mating Adapter). PMA-3 är en av tre moduler som används som mellanmoduler för att koppla ihop större moduler.

Flyttandet av PMA-3 är en viktig milstolpe då det är en förutsättning för utbyggandet av ISS som kommer ta fart igen i och med Discovery STS-120s uppdrag i oktober. För på den plats som PMA-3 nu sitter kommer man att montera Harmonimodulen. På Harmonimodulen kommer man sedan att montera ESAs forskningsmodul Columbus samt den japanska forskningsmodulen Kibo. Columbusmodulen kommer föras upp till ISS i december medan Kibomodulen kommer genomföra samma resa i början av nästa år.

Men innan man kan flytta PMA-3 kommer besättningen ombord på ISS ha tre hektiska dagar med förberedelsearbete. Själva manövern att flytta PMA-3 är planerad att genomföras vid lunchtid, svensk tid, på torsdag och NASA TV börjar sända klockan 11:30, svensk tid.

2007-08-05

Progressfarkosten fotograferad från ISS ungefär 30 minuter innan dockningen.
Progressfarkosten fotograferad från ISS ungefär 30 minuter innan dockningen.
Foto: NASA TV.

Strax före klockan 20:00, svensk tid, på söndagen dockade Progress M-61/26 med ISS. Dockningen skedde helt automatiskt och utan problem. Även den tre dagar långa resan till ISS samt inflygningen skedde planenligt. Dockningen skedde klockan 19:40, svensk tid, över centrala Europa.

Efter att man fått bekräftat att de två farkosterna hade dockat dröjer det ungefär 10 - 15 minuter till innan man har fällt ut de hackar som håller progressfarkosten på plats. När man sedan utfört läcktester och konstaterat att inga läckor föreligger kommer man öppna luckorna mellan de två farkosterna. Läcktesterna beräknas ta ungefär 90 minuter att genomföra.

Ombord på progresskapseln finns över 2,5 ton förnödenheter och reservdelar som kommer att användas ombord på rymdstationen. Överförandet av material från Progressfarkosten kommer att påbörjas under måndagen.

2007-08-02

Ombord på ISS pågår förberedelserna för Endeavours ankomst nästa vecka för fullt. Men innan det är dags för Endeavour att dock med ISS kommer den tre man starka besättningen få besök av en obemannad Progressfarkost. Progress M-61/26P lyfte klockan 19:32, svensk tid, på torsdagen. Om allt går som det ska kommer Progresskapseln att automatiskt docka med ISS på söndag.

Jules Verne körs in i en hangar i Kourou, Franska Guyana.
Jules Verne körs in i en hangar i Kourou, Franska Guyana.
Foto: ESA.

Ombord på Progress M-61 finns bland annat reservdelar till de ryska datorerna, mat, vetenskapliga experiment samt andra förnödenheter.

Uppskjutningen skedde med en Soyuzraket.

För att lämna plats för Progress M-61 utdockade Progress M-59 under onsdagen. Utdockningen av Progress M-59 skedde klockan 16:07, svensk tid, för att sedan brinna upp i atmosfären över Stilla Havet klockan 20:07, svensk tid. Ombord fanns sopor och material som man inte längre behövde ombord på ISS.

Jules Verne har anlänt till Europas rymdhamn
På måndagseftermiddagen, lokal tid, anlände den första av Europas automatiska transportkapsel - Jules Verne. Resan över Atlanten startade nästan två veckor tidigare i Rotterdam, Nederländerna, och totalt har man fraktat över 400 ton material.

Ankomsten till Europas rymdbas i Kourou, Franska Guyana, är en viktig milstolpe på vägen till en uppskjutning av Jules Verne. Som planeringen ser ut i dagsläget kommer Jules Verne att genomföra sin resan till ISS under våren 2008. Nu väntar de slutgiltiga testerna innan Jules Verne kommer ge sig iväg på sin första och enda resa till ISS. För precis som de ryska progressfarkosterna kommer Jules Verne att lastas med sopor och brinna upp i atmosfären när dess tid vid ISS är över.

Totalt kommer Jules Verne och dess kommande systrar kunna lastas med 7,7 ton varav av 5,5 ton kommer kunna utgöras av torrlast.

ISSnytt juli 2007 | ISSnytt 2006

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.