www.astrowebb.com
ISS 
- Mer läsning -
ISSnytt
Besättningarna

ISSfakta
- Fakta -
Dagar sen Zarya lyfte:

ISS har varit bemannad i:
- Länkar -
Rymdfärjorna.
 
ISS| ISSnytt juli 2007
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste ISSnytt >>>

2007-07-23

Anderson strax efter början av rymdpromenaden.
Anderson strax efter början av rymdpromenaden.
Foto: NASA TV.

Under måndagen genomförde Clay Anderson och Fyodor Yurchikhin en rymdpromenad på över sex timmar. Rymdpromenaden började klockan 12:24, svensk tid, med att man gick över till att förbruka resurserna som fanns ombord på rymddräkterna.

Under rymdpromenaden installerade man bland annat en videokameramast, kopplade om kablar, rengjorde en dockningsstation samt gjorde sig av med delar som inte längre behövs. Bland annat slängde Anderson iväg en ammoniaktank i en hastighet av 21 meter i timmen. Tanken ingick i det tillfälliga kylningssystemet för stationens kylningssystem. Detta kylningssystem användes till förra året då man installerade ett nytt kylningssystem.

Samtidigt som Anderson slängde bort saker arbetade Yurchikhin med att rengöra dockningsringen på den amerikanska Unitymodulen. Utöver detta monterade man bland annat ner en GPS-antenn.

Några timmar efter rymdpromenaden höjde man ISS bana med 7,5 kilometer till en höjd av 337,5 kilometer.

Multimedia
Fotografier från rymdpromenaden >>>

2007-07-13

I onsdags satte Clay Anderson igång det amerikanska syregeneratorn, som anlände till stationen i juli 2005. Förutom ett mindre problem med den ventil som installerades på utsidan av ISS under STS-117s besök genomfördes uppstarten utan problem. Att man nu även har den amerikanska syregeneratorn igång betyder att man nu producerar tillräckligt med syre för att kunna försörja sex personer. Det betyder även att man inte längre behöver förlita sig på den ryska syregeneratorn, som under dem senaste åren haft otaliga driftavbrott.

Rymdpromenad från ISS.
Astronaut på rymdpromenad från ISS under förra året.
Foto: NASA.


Syregeneratorn fungerar genom att man utvinner syre och väte ur vatten. Syret används sedan av besättningen medan vätet släpps ut i rymden. Vattnet som används är till viss del återvunnet vatten.

Utöver aktiveringen av den amerikanska syregeneratorn är man inne i slutförberedelserna inför den rymdpromenad som Anderson och Fyodor Yurchikhin ska genomföra den 23 juli. Rymdpromenaden kommer att ske med amerikanska rymddräkter och starttiden är satt till klockan 12:30, svensk tid, och beräknas hålla på i sex och en halv timme.

Under rymdpromenaden kommer man att byta ut en trasig kraftkontroll på stationens järnvägssegment, slänga bort en ammoniaktank som användes till det tillfälliga kylsystemet, samt rengöra delar av dockningssystemet på Unitymodulen.

ISSnytt juni 2007 | ISSnytt 2006

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.