Ares 1-X 
Uppskjutning: Den 28 oktober klockan 16:30.
Uppskjutningsfönster: 13:00 - 17:00.
Uppdragslängd: ~5 minuter och 45 sekunder.
Tid till separation: ~2 minuter och 8 sekunder.

Uppdrag nr: 1.
Pad: 39B.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Constellationprogrammet.
www.astrowebb.com
 
Ares I-X
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>


2009-10-25

Ares I-X.
Ares I-X.
Foto: NASA.

Den planerade uppskjutningen och rekordkorta flygningen för Ares I-X är bara ett par dagar bort. För att komma så här långt har NASA spenderat 445 miljoner USD samt tre år av utveckling och färdigställande av raketen. Under lördagen genomförde uppskjutningsteamet en fyra timmar lång nedräkningssimulering. Förutom att gå igenom dem delvis nya rutinerna utsattes teamet för olika simulerade fel och problem. Allt ifrån el-fel, kommunikationsproblem till skadade ledningar. Simuleringen genomfördes planenligt och ses som en framgång.

När det gäller övriga förberedelser fortlöper även dessa planenligt och det finns i skrivande stund inga kända tekniska fel eller problem som skulle omöjliggöra en uppskjutning på tisdag.

Gällande nedräkningen skiljer sig denna både i längd och innehåll genomfört med dito inför en rymdfärjeuppskjutning. Bland annat är det betydligt mindre arbete som kommer utföras under nedräkningen och detta beror delvis på att nedräkningen inte börjar förrän klockan 06:00, svensk tid, på tisdag. Det enda uppehållet i nedräkningen kommer vara när det återstår fyra minuter till start. Uppehållet är planerad arr vara i 20 minuter men kan komma och förlängas ifall uppskjutningen försenas. Det fyra timmar långa uppskjutningsfönstret gör det möjligt för NASA att genomföra flera uppskjutningsförsök samma dag. Det finns även tid för personal att genomföra enklare reparationer på raketen och fortfarande kunna lyfta samma dag. Tidsgränsen beror främst på skiftgång hos personal och att NASA vill undvika onödig övertid.

Vädermässigt är det 60 procents risk att vädret hindrar en uppskjutning på tisdag. Om det inte blir någon uppskjutning på tisdag finns det uppskjutningsmöjlighet på onsdag och eventuellt på torsdag. Sedan gör ett tajt uppskjutningsschema i november det svårt för Aresteamet att få någon mer uppskjutningsdag den närmaste tiden.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.