Ares 1-X 
Uppskjutning: Den 28 oktober klockan 16:30.
Uppskjutningsfönster: 13:00 - 17:00.
Uppdragslängd: ~5 minuter och 45 sekunder.
Tid till separation: ~2 minuter och 8 sekunder.

Uppdrag nr: 1.
Pad: 39B.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Constellationprogrammet.
www.astrowebb.com
 
Ares I-X
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-10-20

Ares I-X framme på startplattan.
Ares I-X framme på startplattan.
Foto: NASA.

Ares I-X.
Ares I-X.
Foto: NASA.

E
fter mer än 34 års väntan var det på tisdagen än en gång en raket och inte en rymdfärja som stod på startplatta 39B. Förra gången var det en Saturn IB (Apollo–Soyuz Test Project) och tidpunkten var juli 1975. Den gången var det ett gemensamt uppdrag mellan USA och dåvarande Sovjetunionen med den första dockningen mellan en rysk och en amerikansk rymdfarkost som höjdpunkt. När det nu återigen är dags för en raket att ta plats på en av USAs två startplattor för bemannade rymduppdrag är det ett testuppdrag av en ny typ av raket som står på tur.

Även om det i dagsläget är osäkert om Ares kommer efterträda rymdfärjorna kommer uppdraget Ares I-X att ge NASA och dess underentreprenörer väderfull kunskap om aerodynamiken när det gäller en sådan smal och hög raket som Ares är.

Utrullningen av Ares I-X påbörjades klockan 07:39, svensk tid, på tisdagsmorgonen och genomfördes utan problem. Det var bara vindarna som ibland kom lite nära den övre hastighetsgränsen men det var aldrig någon fara för raketen eller utrullningen. Utrullningen flyttades fram drygt en och en halv timme för att ge teknikerna mer tid för att genomföra dem sista förberedelserna. Precis som för en utrullning för rymdfärjan var snitthastigheten ungefär en kilometer i timmen vilket gjorde att hela resan tog ungefär sju timmar att genomföra. Vid tjugo i tre, svensk tid, var Aresraketen framme ovanpå startplattan och klockan 15:17, svensk tid, hade den mobila startplattformen sänkts ner på fundamenten som håller den på plats.

Efter kontroller och annat arbete räknar NASA med att raketen kommer börja startas upp elektriskt och kommunikationsmässigt runt klockan 02:00, svensk tid i natt. Vid sjutiden, svensk tid, ikväll kommer servicetornet att svängas tillbaka för skydda raketen och ge personal tillrädde till raketen.

På torsdag kommer en nedräkningssimulering hållas där alla inblandade i markkontrollen kommer delta.

Utrullningen
 

2009-10-20 | 07:45

Ares 1-X
Ares I-X.

Foto: NASA.

Ares 1-X
Ares I-X.
Foto: NASA TV.

Med orden "This is Ares launch operations" inledde NASAs kommentator George Diller dagens TV-sändning från utrullningen av Ares I-X. En utrullning som är historisk på många sätt och första gången sedan december 1980 som en ny typ av rymdfarkost är på väg mot startkomplex 39. Det är även första gången på 34 år som en raket är på väg mot startkomplex 39, förra gången var 1975 och Apollo–Soyuz Test Project.

Den officiella starten på utrullningen var 07:39, svensk tid, och resan till startplatta 39B beräknas ta ungefär sju timmar.

2009-10-20 | 02:00

Efter nära trettio år är det äntligen dags för en ny rymdfarkost att rulla ut genom dörrarna på NASAs monteringshall. Senaste gången detta skedde var i december 1980 och då var det rymdfärjan Columbia (STS-1) som genomförde den sju timmar långa färden till startkomplex 39. den gången var dock målet startplatta 39A och inte 39B, som denna gång. Under tisdagen är det dags för Ares I-X att genomföras samma resa. Om allt går som planerat kommer den 6,7 kilometer långa färden ta ungefär sju timmar och starta klockan 06:01, svensk tid.

Vädermässigt är det tio procents risk att vädret hindrar en utrullning och det som är det största ororsmolnet är kraftiga vindar.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.