Ares 1-X 
Uppskjutning: Den 28 oktober klockan 16:30.
Uppskjutningsfönster: 13:00 - 17:00.
Uppdragslängd: ~5 minuter och 45 sekunder.
Tid till separation: ~2 minuter och 8 sekunder.

Uppdrag nr: 1.
Pad: 39B.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Constellationprogrammet.
www.astrowebb.com
 
Ares I-X
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-10-05

Ares 1-X.
Ares I-X.
Foto: NASA.

Arbetet inför uppskjutningen av Ares I-X pågår för fullt och följer i stort sätt tidplan. Förutom några mindre tekniska problem, varav inget hotar uppskjutningen, ser allt bra ut. Problemen är främst av mindre art och lösningen är oftast att byta ut en eller annan mindre komponent.

Nästa viktiga steg i förberedelsearbetet är det möte (Launch Readiness Review) som kommer hållas den 9 oktober på Kennedy Space Center. Under detta möte kommer ansvariga gå igenom och besluta i fall Aresraketen är redo för uppskjutning eller ej. Om beslutet blir positivt, vilket det mesta tyder på, kommer utrullningen till startplatta 39B ske den 19 oktober med start klockan 06:01, svensk tid. Om inget oplanerat händer kommer sedan L-4 Flight Test Readiness Review hållas den 23 oktober. Detta möte kommer sedan följas av en direktsänd presskonferens på NASA TV.

Även under de följande dagarna fram till uppskjutningen den 27 oktober kommer det hållas dagliga presskonferenser med uppdateringar av förberedelsearbetet. Den 24 och 25 oktober kommer dessa sändas klockan 16:00, svensk tid, på NASA TV och den 26 oktober klockan 19:00, svensk tid. Även den 27 oktober kommer en presskonferens hållas, denna gång efter uppskjutningen.

Under den gångna veckan har dem olika systemen ombord startas upp och raketen har förberetts inför utrullningen till startplattan. Ute på startplattan har förberedelsearbetet gått in i slutfasen och servicetornet har i dagarna körts till parkeringsläge. Tornet kommer att köras tillbaka och omsluta raketen efter att denna körts ut. I slutet av oktober kommer även uppskjutningsteamet ha en sista uppskjutningssimulering från startkontrollrummet.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.