Ares 1-X 
Uppskjutning: Den 28 oktober klockan 16:30.
Uppskjutningsfönster: 13:00 - 17:00.
Uppdragslängd: ~5 minuter och 45 sekunder.
Tid till separation: ~2 minuter och 8 sekunder.

Uppdrag nr: 1.
Pad: 39B.
- Länkar -
ISS.
Rymdfärjorna.
Constellationprogrammet.
www.astrowebb.com
 
Ares I-X
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information


Senaste nytt >>>

2009-09-24

Övre delen av Ares 1-X.
Övre delen av Ares I-X.
Foto: NASA.

I takt med att rymdfärjeprogrammet kommer allt närmare den bortre parentesen börjar det bli dags för NASAs nästa bemannade rymdprogram, Constellationprogrammet, att göra entré. NASA har arbetat med Constellationprogrammet sedan 2005 och om ungefär en månad är det dags för den första uppskjutningen av NASAs nya bärraket Ares 1. Ares 1 är tänkt att användas för att frakta människor till ISS, månen och i förlängningen ännu längre ut i rymden. Detta första uppdrag, som går under namnet Ares I-X, är dock endast ett obemannat testuppdrag. Uppskjutningen av Ares I-X kommer även bara vara i cirka två minuter vilket gör att bärraketen kommer nå en högsta höjd av cirka 46 kilometer.

Det är inte heller alla delar av raketen som kommer vara riktiga utan bland annat det som i framtiden kommer vara Orionkapseln och nöduppskjutningssystemet kommer vara "dummies", attrapp. Tanken bakom Ares I-X är att testa hur bärraketen beter sig under uppskjutningen, samla in data om hur alla system beter sig samt att testa rutiner och samarbete mellan inblandad personal. Under uppskjutningen kommer även data om hur raketen beter sig aerodynamiskt samlas in. Uppskjutningen är planerad till tidigaste den 27 oktober klockan 14:00 och kommer ske från den ombyggda startplatta 39B på Kennedy Space Center. Utrullningen till startplattan kommer ske ungefär sju dagar innan den planerade uppskjutningen.

Nästa test av en Aresraket, Ares I-Y, kommer ske år 2014. Detta test kommer innehålla flera nya system som det femte segmentet. Efter detta är det dags för det första fullskaletestet med alla system, Orion 1.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.