www.astrowebb.com
 
Astronomi| Pluto har tre månar
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2006-06-25

De två små månarna i bana runt Pluto som upptäcktes förra året har i dagarna fått sina offciella namn. Månen S/2005 P1 har döps till Hydra efter monstret med samma namn i den grekiska mytologin. Enligt myten har Hydra minst åtta huvuden och om man hugger av ett växer två nya ut.

Den andra av de två månarna, S/2005 P2, har fått namnet Nix. Namnet kommer från den grekiska gudinnan över natten och mörkret med samma namn. Båda namnen är också en hyllning till rymdsonden New Horizons så namnen börjar på N respektive H.

Båda månarna upptäcktes i juni förra året med hjälp av Hubbleteleskopet.

2005-10-31

Dessa två bilder, tagna av Hubble, visar tydligt de två nyupptäcka månarna.
Dessa två bilder, tagna av Hubble, visar tydligt de två nyupptäcka månarna. Större bild >>>
Foto: NASA.


Mer läsning
Pluto.
2003 UB313.
2003 VB12.
Astrowebbs astronomiavdelning.

Med hjälp av Hubble har NASA och dess samarbetspartners funnit två små månar runt solsystemets nionde planet - Pluto. De två månarna, vid namn S/2005 P1 och S/2005 P2, befinner sig på ett avstånd av 44 000 kilometer från Pluto är ungefär 5 000 gånger mindre än Pluto. Månarna upptäcktes den 15 maj i år och öppnar för en mängd frågor kring Kuiperbältet.

Trots att de nyupptäckta månarna är väldigt små syns de relativt tydligt på Hubblebilderna. En första analys tyder på att S/2005 P1 och S/2005 P2 ligger i samma banplan som Charon, Plutos största måne som upptäcktes 1970, och verkar gå i en cirkulär bana runt Pluto. I och med Hubbles upptäckt är Pluto det första objektet i Kuiperbältet som har upptäcks med mer än en måne omkring sig.

Själv ligger Pluto i hjärtat av det som kallas Kuiperbältet och som är ett bälte i utkanten av solsystemet, bortom Neptunus bana, som består av ett stort antal stenobjekt. Av dessa objekt är Pluto ett av de större. En annan stor stenbumling i Kuiperbältet är den nyupptäckta småplaneten/planeten 2003UB313, som enligt upptäckarna ska vara 1,5 gånger större än Pluto.

I och med att Pluto har mer än en måne öppnar det för upptäckter av fler objekt i Kuiperbältet som har mer än en måne. Det är ännu en faktor som måste tas med i diskussionen om vad som ska räknas som en planet eller ej. Upptäckten gör även att NASAs planerade Plutosond, Pluto New Horizons, kan få en ännu mer spännande tid i utforskningen av Pluto, dess omgivningar och Kuiperbältet.

Efter anlys av äldre bilder tagna av Hubble har man funnit S/2005 P1 och S/2005 P2 på bilder tagna den 14 juni 2004.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.