www.astrowebb.com
 
Het debatt om när rymdfärjorna ska gå i pension
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

2004-10-30

Ad astra - per aspera
Foto: NASA/Astrowebb.
Som Astrowebb har skrivit om tidigare kommer nästa rymdfärjestart, STS-114, att ske tidigaste i maj 2005. Igår, fredag, bestämde NASA att uppskjutningsfönstret 12 maj - 3 juni ligger öppet för en uppskjutning. Samtidigt pågår det en debatt om att pensionera rymdfärjorna tidigare än planerad. Detta på grund av att desto färre uppskjutningar man har desto mindre är risken att något går fel. Problemet man i så fall ställs inför är att de inplanerare flygningar gäller utbyggnadsuppdrag till rymdstationen, ISS. En förtidspensionering av rymdfärjorna innebär alltså att man antingen måste bygga ut ISS mindre eller hinna med lika mycket på färre uppdrag. Att färdigställa ISS kräver, enligt NASA, 28 uppdrag under en sex års period. Enligt visa inom NASA kommer det kräva mer än 28 uppdrag för att färdigställa ISS.

Enligt president Bushs tal i våras ska rymdfärjan pensioneras senast år 2010. Problemet ligger i att 2005 plus 6 år blir 2011. Detta förutsätter att man kan genomföra 3 uppdrag nästa år. Om man sen lägger in att uppdrag kan bli framflyttade på grund av både tekniska problem och väderproblem blir 2012 eller kanske 2013 mer troligt som färdigställnings år för ISS.

Oavsätt vilket spricker den vision som nu styr NASA. Allt detta gör att de ansvariga på NASA har fått svåra problem att lösa även efter att man återupptagit flygningarna med rymdfärjan.

Sammanfattningsvis leder det hela till en slutsats, och detta är min personliga åsikt, att politiker inte ska detaljstyra rymdindustrin och utforskningen av rymden som G. Bush har gjort.

Läs mer om framtiden för rymdfärjorna >>>

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.