www.astrowebb.com
 
Rymdstationer| Mir| Nyheter
-Startsida/Nyheter | Astronomi | Bemannad rymdfart | Obemannad rymdfart | Länkar | Information

Läs mer om Mir >>>

2001-03-23

landningszon
Här slog Mir ner.

Den 23 mars 2001, klockan 0658, tog en över 15 år lång rymdepok slut. För vid detta klockanslag slog Mir ner i Stilla Havet, 40 grader syd och 160 grader väst (se karta). På plats fanns ett hundratal personer som hade rest från hela världen för att se på skådespelet. De flesta fördrog att stå på stranden och titta medan andra tog ett flygplan och flyg in över målområdet och filmare återinträdet.

Som sagt är det över 15 år sen den första modulen sköts upp och under dessa år har över 100 astronauter/kosmonauter vistas ombord. Exempel på länder som haft personer ombord är USA, Ryssland (Sovjet), Japan och Tyskland.
Mir brinner upp
Mir brinner upp.

Det finns personer i Rysslands regering som vill att man ska satsa på att bygga en ny rymdstation med namnet Mir 2. Hur man ska få ihop pengar till en helt ny station, när man inte ens hade pengar till den gamla, är ingen som vet.

 

Mirs återinträde

-----------------------------

liftoff_ml_5.jpg (5223 bytes)
Progress Ml-5.

Nu börjar slutet för Mir att närma sig. Det första steget togs den 24 januari 2001 klockan 0528:42, svensk tid. För det var då som den obemannade Ml-5 lyfte från uppskjutningsplats 1 på Baikonur Cosmodrome. Det är med hjälp av Ml-5 som man kommer att sänka Mir's bana så att stationen till slut brinner upp i atmosfären. (Läs mer längre ner).

Första försöket att skjuta upp M1-5 fick skjutas upp efter att man haft elproblem ombord på Mir. Just nu är problemen av den storleken att man inte har någon som helst kontroll av stationen. Mir svävar alltså omkring helt okontrollerad i rymden. Man hoppas att man ska kunna åtgärda problemen idag eller i natt.

För att Ml-5 ska lyckas med att ta ner Mir i en lägre bana har den med sig mer 2,5 gånger så mycket bränsle som under en normal färd.

Hemma igen

h_arqalyq_landing.jpg (12194 bytes)
Landningsplatsen.

Efter 71 dagar ombord på Mir så återvände Alexander Kalyer och Sergei Zalyotin torsdagen den 16 juni till jorden. Landningen skedde den 16 juni klockan 02:44:00, svensk tid. Man i Arqalyq, som ligger i Kazkhstan, endast 5 kilometer från det tänka landningsområdet. Väl på marken blev man hämtad av en helikopter.

De sista dagarna innan man återvände till jorden så flyttade man över alla sopor till en sk "sopfarkost" som är en obemanad Progress cargo ship.

EVA


Fredag den 12 maj 2000, klockan 11:44 svensk tid började de två kosmonauterna, Alexander Kalyer och Sergei Zalyotin, en nästan fem timmar lång rymdpromenad. Meningen med rymdpromenaden var att kontrollera att allting stod rätt till med den 14 år gamla stationen. Man hade också till uppdrag att byta ut en del solpaneler som var skadade. Det gick helt efter planerna. Man upptäckte också skador efter en brand i början av 1997, som nästan tog livet av den sex man starka besättningen som var ombord mir4.jpg (4077 bytes)då.

Till sist skulle man också leta efter en läcka. Denna läcka orsakades av en kollision 1997 mellan Mir och en Progress farkost, som nästan tog livet av dom två kosmonauterna och den amerikanska astronauten ombord. Man har försök redan innan att hitta denna läcka utan att lyckas och efter de uppgifter jag har fått hittade man den inte nu heller.

Kosmonauterna var åter inne i stationen klockan 16:36 svensk tid. Då hade man tillbringar 4 timmar och 54 minuter utanför stationen.

Besättningen ombord


Den 27 april så dockade den obemannade rymdfarkosten Progress M 1-2 med Mir. Med sig ombord hade den förnödenheter till de två besättningsmännen ombord. Progress M 1-2 cargo skjuts upp från Area 1 på Baikonur i Kazakhstan och dockade med Kvant 1.

mir3.jpg (12195 bytes)På torsdagsmorgonen den 6 april dockade de två kosmonauterna med den ryska rymdstationen Mir. Dockningen skedde strax efter klockan halv nio svensk tid. Två timmar senare så "gick" man ombord på stationen. Kosmonauterna meddelande att det var torrt och varmt ombord.

Klockan 06:01, svensk tid den 4 april 2000, så lyfte de två kosmonauterna Alexander Kalyer och Sergei Zalyotin från Baikonur. Uppdraget är att docka med Mir som varit obemannad sen augusti 1999.

När man väl har dockat med Mir så kommer man att starta upp alla system ombord och se till att allt står rätt till med den gamla stationen. Till sist kommer man också att utföra olika vetenskapliga experiment och minst en rymdpromenad.

 
Alla texträttigheter förbehållna Johnny Rönnberg.
Läs mer om vad det innebär.
Astrowebb är en del av johnnyronnberg.com.